Streljanje na Lafarge Cement, sosežig prepovedan

Inšpektorat za okolje in prostor je družbi Lafarge Cement pet dni po odvzemu okoljskega dovoljenja z ustno odločbo prepovedal sosežig. Odločba je začela veljati takoj. Le nekaj ur pred obiskom pristojne inšpektorice pa so družbo zaradi poškodb, ki so jih na upravni zgradbi LC povzročili izstrelki iz neznanega orožja, obiskali tudi policisti.

Objavljeno
09. marec 2011 16.21
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje, Ljubljana – Policiste so zjutraj poklicali iz Lafarge Cementa (LC), ker so njihovi zaposleni ob prihodu na delo opazili poškodbe na štirih steklenih površinah, to je na steklenem vhodu v zgradbo, na oknu računovodstva in na oknih blizu direktorjeve pisarne. Pokazalo se je, da so ponoči neznani storilci streljali na LC. Po navedbah policistov pri tem niso uporabili strelnega orožja, o čemer pa mnogi dvomijo. Izstrelek je namreč prebil okno iz sestavljenega stekla debeline dvakrat po štiri milimetre; neuradno so v pisarni za oknom tretjega nadstropja menda celo našli kroglo. Škode je za okrog 2000 evrov.

Francosko veleposlaništvo je nasilje nad LC kar najostreje obsodilo. Prav tako vodstvo LC, ki napad razume kot odkrito grožnjo varnosti zaposlenim, za olajševalno okoliščino pa šteje le to, da v času napada v zgradbi ni bilo ljudi, da torej njihova življenja niso bila ogrožena. Kljub temu bodo, kakor sporočajo, »naredili vse, da zaščitijo zaposlene in njihove družine, katerih življenja bi lahko bila celo ogrožena zaradi zadnjih dogajanj«. Grožnje že nekaj časa dobivajo tudi aktivisti Eko kroga.

Glede takojšnje prepovedi sosežiga LC od Agencije RS za okolje pričakuje, da bo o okoljskem dovoljenju znova odločila v roku, to je v 30 dneh, in pod enakimi pogoji, kakor veljajo za druge zavezance IPPC.

Farsa in polomija

Tako so se na odločitev okoljskega inšpektorata (IRSOP), s katerim je prepovedal sosežig v  LC oziroma dovolil le proizvodnjo cementa brez dodajanja odpadkov h gorivu, odzvali v Eko krogu. Uroš Macerl, predsednik, zatrjuje, da LC ne bi smel obratovati, saj nikoli ni pridobil dveh okoljskih dovoljenj oziroma eno ločeno dovoljenje le za proizvodnjo cementa. V imenu Eko kroga in zagorske občine sta streljanje na LC obsodila tudi Macerl in zagorski župan Matjaž Švagan, ki sta bila zadnja leta tudi že nekajkrat deležna osebnih groženj.

Arso je Lafargeu leta 2009 izdal eno samo, celovito okoljsko dovoljenje za proizvodnjo cementa s sosežigom. Sosežig so jim okoljski inšpektorji do ponovne odločitve prvostopenjskega organa, Arsa, prepovedali. Na kateri podlagi torej zdaj obratuje LC, se sprašuje Uroš Macerl.

»Ker je upravno sodišče Lafargeu razveljavilo okoljsko dovoljenje, nimajo podlage za obratovanje. LC je leta 2007, ko je zaprosil za sosežig odpadkov, goljufal, saj je dve dejavnosti, staro – proizvodnjo cementa, in novo – sosežig, združil v en postopek in dobil tudi eno dovoljenje. Če jim ga je sodišče razveljavilo, IRSOP pa prepovedal sosežig, katero okoljsko dovoljenje torej imajo?« je ogorčen Macerl. LC se je, pravi, ujel v lastno zanko.

Očitno so se v zanko ujeli tudi okoljski inšpektorji, ki so se zavezali, da bodo redno nadzirali spoštovanje izrečene inšpekcijske odločbe v LC. »Na podlagi katerega okoljskega dovoljenja bodo inšpektorji nadzirali LC? Katero dovoljenje zdaj določa mejne vrednosti emisij iz LC?« išče odgovore Macerl in vztraja, da se niti po prenehanju sosežiga ni nič spremenilo: »LC še vedno emitira skupen organski ogljik, ki ni problem surovine ampak petrolkoksa.«

To, da se je pristojna inšpektorica odločila, da takojšnji sežig odpadkov v LC prepove z ustno odločbo, ne zmanjša teže dejstvu, da je IRSOP za ta korak potreboval pet dni in da je LC pet dni sosežigal brez dovoljenja. Institut ustne odločbe se sicer uporabi v primeru, če gre za nujne ukrepe v javnem interesu. Po oceni IRSOP je v primeru LC izkazan javni interes zato, ker ob sosežigu odpadkov obstaja potencialna nevarnost za zdravje ljudi.

Čeprav so upravni sodniki cementarni že v petek odpravili okoljsko dovoljenje za obratovanje naprave za proizvodnjo cementa, ki jim ga je leta 2009 izdal Arso in z njim do leta 2019 dovolil dnevno sežgati do sto ton odpadnih olj, plastike in gum, v LC s sodbo, pravijo, niso bili seznanjeni. Danes jim jo je zato posredoval trboveljski župan Vili Treven. Občina Trbovlje je bila namreč v postopku pridobivanja okoljskega dovoljenja za LC poleg Uroša Macerla edina stranka v postopku.