Stres: Družina je nepogrešljiva zibelka življenja in ljubezni

Na srečanju zagovornikov tradicionalne družine, na katerem se je zbralo okoli 3000 ljudi, je mariborski nadškof pomočnik Anton Stres, dejal, da je družina zgrajena na ljubezni med moškim in žensko.

Objavljeno
24. oktober 2009 21.21
Anton Stres
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana - Zbrali smo se zaradi družine, ker verjamemo vanjo, ker vemo, da je družina, zgrajena na zakonski zvezi med možem in ženo, nepogrešljiva zibelka življenja in ljubezni, nosilka upanja in prihodnosti, je na srečanju zagovornikov tradicionalne družine, na katerem se je zbralo okoli 3000 ljudi, dejal mariborski nadškof pomočnik Anton Stres.

"Zato ne moremo dopustiti, da bi bila tako zasnovana družina nenadoma vržena s svojega edinstvenega in neprimerljivega mesta," je poudaril predsednik Komisije Pravičnost in mir in podpredsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres in izpostavil, da se morajo odločno upreti individualističnim ideologijam, ki oporekajo tovrstnemu vrednotenju družine.

Stres je sicer priznal, da danes družina pogosto ni več takšna, kot bi morala biti. Toda če družina zaradi takšnih in drugačnih okoliščin kdaj zaide v težave, iz tega pa po njegovem nikakor ne sledi, da jo "smemo še bolj teptati in jo omalovaževati ter si domišljati, da so druge oblike skupnega življenja bolj obetavne".

"Ne moremo torej mirno gledati, ko hočejo družino, zgrajeno na ljubezni med možem in ženo, razvrednotiti in jo pustiti na cedilu. Od države terjamo ravno obratno: da družino in družinske vrednote, ki so v sodobnem svetu res ogrožene, še močneje podpre," je v nagovoru zbrani množici na Prešernovem trgu poudaril Stres ter se dotaknil sedanje politike, ki se po njegovem mnenju podaja na nasprotno pot.

Namesto da bi sprejemala nove ukrepe, ki bi pomagali živeti "pristne družinske vrednote", želi z načrtovanim novim družinskim zakonikom, kot pravi Stres, vzeti "družini v pravem pomenu besede še tisto veljavo in posebno vrednoto, ki jo še ima".

V podporo takšni družini je civilna iniciativa Za družino in pravice otrok pripravila tudi peticijo, s katero od vlade zahtevajo predvsem, da se v družinskem zakoniku ohrani zakonska zveza kot skupnost moža in žene, družina pa kot življenjska skupnost očeta, matere in otrok. Od vlade tudi pričakujejo, da bo krepila in ohranjala vrednoto zakonske zveze in družine, še posebno v času gospodarske krize. Če jih vlada ne bo poslušala, so napovedali možnost referenduma.