Strojan napoveduje tožbe zoper državo

Mirko Strojan je zoper državo napovedal tožbo, če jim ta do sredine aprila ne najde ustreznega stalnega bivališča.

Objavljeno
12. marec 2007 16.52
Grosuplje - Član romske družine Strojan, Mirko Strojan, je napovedal, da bodo prek odvetniške družbe Čeferin vložili tožbe zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic. Kot je pojasnil, imajo pristojni v vladi še mesec časa, da jim priskrbijo ustrezno stalno prebivališče, sicer se bodo vrnili v Ambrus. Njihov zastopnik Aleksander Čeferin pa je potrdil, da imajo že pripravljene tožbe, s katerimi bodo seznanili tudi pristojne mednarodne institucije, vladi pa so kot rok, da primerno poskrbi za Strojanove, postavili 15. april.

Čeferin je dejal, da do danes še niso prejeli nobenega odgovora s strani države glede reševanja problematike dokončne nastanitve Strojanovih. "Vse kaže na to, da se bodo posledično Strojanovi po 15. aprilu vrnili nazaj v Ambrus, država pa jih bo morala zaščititi", je poudaril Čeferin.

Odnos države do omenjene problematike je odvetnik Strojanovih označil kot "popolno ignoranco." V omenjeni odvetniški družbi so še potrdili, da je 15. april zadnji rok, ki ga še imajo na razpolago državne institucije. Čeferin je pojasnil, da bodo v nasprotnem primeru takoj vložili več tožb, med drugim odškodninsko tožbo in tožbo zaradi kršenja človekovih pravic. S tožbami naj bi seznanili tudi pristojne evropske institucije.

So pa v omenjeni odvetniški družbi že vložili ovadbo zoper policijo v Postojni, in sicer zaradi posameznih preiskovalnih dejanj zoper Strojanove, je še dejal Čeferin. Mirko Strojan je povedal, da so se za to odločili, ker jim je policija onemogočala svobodno gibanje po Postojni v času njihovega bivanja v tem mestu.

Strojan je še pojasnil, da se njihova celotna družina, ki vključuje 32 članov, sedaj nahaja v bivši vojašnici v Rojah pri Šentvidu. Kot je dejal, je tu bolje kot v Postojni, saj jim tu nihče ne grozi ter do sedaj še niso imeli nobenih problemov. "Vseeno pa želimo nazaj naše zemljišče v Ambrusu, država pa naj nam zagotovi primerno bivanje", je še dejal Strojan. Kot je dodal, se po izteku že omenjenega roka v vsakem primeru nameravajo v vrniti v Ambrus.