Strojanovi na obrobje Ljubljane

Družina Strojan je s predstavniki države dosegla dogovor o novi lokaciji. Že v kratkem se bo odselila na obrobje Ljubljane, kjer bo tudi preživela božične praznike.

Objavljeno
23. december 2006 21.58
Ljubljana - Vsa družina Strojan se bo že v kratkem odselila na novo lokacijo na obrobju Ljubljane, je povedal pravni zastopnik Strojanovih Aleksander Čeferin. O tem so se na nocojšnjem sestanku dogovorili Strojanovi, minister za okolje in prostor in predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnost Janez Podobnik, direktor urada za narodnosti Stanko Baluh in odvetnik Čeferin.

Čeferin, ki zastopa Strojane v pogajanjih z državo o nadomestni lokaciji, je z doseženim dogovorom zelo zadovoljen.

Ob tem je še dejal, da so v odvetniški pisarni družini Strojan po današnjih dogodkih svetovali, da se preseli. "Ugotovili smo, da v tej državi vsakdo lahko ogroža vsakogar vključno s predsednikom države, zato smo svetovali družini Strojan, da se preseli iz nestrpnega Ambrusa," je dejal Čeferin.

Zagotovil je, da gre za soglasno odločitev vse družine, s selitvijo na novo lokacijo so se strinjali vsi njeni člani brez izjeme.

Lokacija je lepa in Strojanovi so srečni, da bodo za božič skupaj, je še dejal Čeferin, ki o podrobnostih glede lokacije ni želel govoriti. "To noč bodo mama Jelka in ostali člani družine še v Ambrusu, predvidoma jutri pa bodo pakirali svoje stvari in se odpravili na novo lokacijo," je še poudaril Čeferin. Miha in nekaj otrok je še v Postojni. Z nocojšnjim dogovorom je zelo zadovoljen tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki ga je o dogovoru že obvestil Čeferin.

Ambruščaniustavili Drnovška

V Ambrusu in okoliških krajih je mirno in brez posebnosti, je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Leon Keder. Policisti na terenu spremljajo razmere in bodo v primeru kakršnih koli kršitev javnega reda in miru ali ogrožanja varnosti ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. Jana Lutovac Lah, v uradu predsednika republike zadolžena za odnose z javnostmi, pa je povedala, da naj bi najem bivalnih zabojnikov, v katerih naj bi člani družine Strojan, ki vztrajajo v Ambrusu, preživeli praznike, plačalo Gibanje za pravičnost in razvoj predsednika Janeza Drnovška.

Drnovšek zapustil Ambrus

Nobenih množičnih zbiranj krajanov ni več, prav tako v Ambrusu ni več predsednika države, je še dejal predstavnik ljubljanske policije, ki je tudi potrdil, da bodo policisti preverili, ali je v primeru današnje zapore ceste do porušenega romskega naselja in preprečitve dovoza konvoja z zabojniki za družino Strojan prišlo do kakšnih kršitev.

Predsednik republike je v skladu s pravili varovana oseba in ga spremljajo osebni varnostniki, ki so bili po besedah Drnovškove tiskovne predstavnice Jane Lutovac Lah tudi danes v njegovem spremstvu v Ambrusu. Po njenih besedah varnost predsednika države ni bila ogrožena.

Zabojnike so odpeljali

Predsednik republike Janez Drnovšek se je odpravil v Ambrus z dvema bivalnima zabojnikoma, v katerih naj bi člani družine Strojan, ki vztrajajo v Ambrusu, preživeli praznike. Kot je povedal župan Ivančne Gorice Jernej Lampret, se je v nekaj minutah na cesti zbralo od 200 do 300 krajanov, ki so preprečili, da bi zabojnika prišla do porušenega romskega naselja. Krajani so dosegli, da se je konvoj obrnil nazaj, zabojnika pa predsedniku republike ni uspelo dostaviti na cilj - torej članom družine v naselju.

Predsednik države se je v Ambrus napotil potem, ko mu v petek v telefonskem pogovoru Elke Strojan ni uspelo prepričati, da bi se še z ostalimi člani družine vrnila v nastanitveni center v Postojni. Drnovšek jim je želel pomagati tako, da jim je zagotovil dva bivalna zabojnika, vendar so dovoz do naselja preprečili krajani. Drnovšek je krajane skušal osebno prepričati, da konvoj spustijo skozi, in vzpostaviti dialog, vendar mu zaradi ostrega nasprotovanja krajanov to ni uspelo, je še povedala Drnovškova tiskovna predstavnica ter potrdila, da se je konvoj z zabojnikoma že vrnil nazaj. Krajani so skozi cestno zaporo pustili le predsednika republike, ki se je nato v romskem naselju srečal z Elko Strojan. Tudi tokrat mu je ni uspelo prepričati, da bi zapustila svojo zemljo in se s preostalimi člani družine vrnila v postojnski nastanitveni center, ki je za prebivanje bolj primeren.

Lampret: Drnovšek naredil medvedjo uslugo

Župan Ivančne Gorice Ivan Lampret pa je prepričan, da je predsednik republike prišel v Ambrus z nepopolnimi informacijami, kaj ta problematika predstavlja za krajane in Rome. "Verjetno je mislil, da bo pripeljal zelo lepo darilo, je pa okoličanom pripeljal zelo slabo darilo, ki zaradi tega ne bodo imeli lepega božiča," je dejal Lampret. Glede na to, da del družine Strojan že več tednov biva v Ambrusu, krajani le niso tako nestrpni, je dejal župan in dodal, da je od Strojanovih nepošteno, da v naselju zadržujejo otroke kljub temu, da imajo začasno lokacijo, kjer bi lahko preživeli zimo. To je po županovem mnenju še ena potrditev, da ni mogoče nobeno "soliranje" mimo vseh odlokov in zakonov, tudi predsednika republike ne.

"Tistim, ki ne sprejemajo začasne lokacije bi morali povedati, da naj starejši skrbijo za otroke, kajti imajo začasno lokacijo in potem bi se stvari mogoče počasi uredile," je dejal Lampret in dodal, da se je predsednik na poti iz romskega naselja ustavil tudi pri krajanih, ki so ga sprejeli z negodovanjem.