Strojanovi že v hiši na obrobju Ljubljane

Romska družina Strojan je popoldne iz Dečje vasi pri Ambrusu in nastanitvenega centra v Postojni prispela na novo začasno lokacijo, ki je na nenaseljenem in ograjenem vojaškem območju ob Savi med Črnučami in Šentvidom.

Objavljeno
24. december 2006 20.10
Ljubljana - Romska družina Strojan je danes popoldne iz Dečje vasi pri Ambrusu in nastanitvenega centra v Postojni prispela na novo začasno lokacijo na obrobju Ljubljane. To so prostori Logističnega centra Roje v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje, so potrdili na ministrstvu za okolje in prostor. Na začasno lokacijo sta prispela tudi predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti Janez Podobnik ter direktor urada za narodnosti Stanko Baluh.

Okrog trideset članov družine Strojan se je na novo začasno lokacijo, ki je na nenaseljenem in ograjenem vojaškem območju ob Savi med Črnučami in Šentvidom, na območju Broda, z avtomobili iz Ambrusa in Postojne pripeljalo nekaj pred 14. uro. Pred objektom pa jih je pričakalo približno deset jeznih domačinov iz okoliških ljubljanskih naselij Šentvida in Vižmarij.

Novi začasni prostori, kjer bo družina Strojan preživela zimo, nudijo boljše bivalne pogoje kot nastanitveni center Postojna, je v izjavi ob prihodu na območje logističnega centra v Rojah, kjer sta z direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom pozdravila člane družine, ponovno poudaril Podobnik. Prostori v enonadstropnem objektu, ki je del ograjenega območja, so ogrevani in merijo več kot 200 kvadratnih metrov. V njih je 12 sob, v katerih bo lahko živela vsa družina.

Podobnik: Iskanje trajne nadomestne lokacije se nadaljuje

Podobnik se je zahvalil vsem, ki so se vključili v reševanje problematike iskanja namestitve družine. Še posebej pravnemu zastopniku Strojanovih Aleksandru Čeferinu za korektno iskanje začasne lokacije. To lokacijo je Podobnik, kot je spomnil, ponudil že pred tremi tedni. Pohvalil je tudi sobotno posredovanje predsednika republike Janeza Drnovška, ki je prepričeval Strojanove, naj sprejmejo začasno lokacijo.

Potrdil je, da lokalne skupnosti niso seznanili o nastanitvi družine Strojan, je pa pred tem o nameravani selitvi Strojanovih na območje ljubljanske mestne občine seznanil ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki temu ni nasprotoval. Gre za začasno lokacijo, na kateri bodo Strojanovi preživeli zimo, iskanje trajne nadomestne pa se bo nadaljevalo, je potrdil minister Podobnik.

Strojanovi zadovoljni z lokacijo

"Zadovoljni smo z lokacijo in upamo, da nas bodo okoliški prebivalci pustili pri miru," je dejal Miha Strojan. Otroci bodo še naprej imeli zagotovljen pouk, saj jih bo obiskovala njihova učiteljica iz Zagradca. Zadovoljna sta tudi Elka in poglavar družine Mirko Strojan, ki pravi, da je selitev in namestitev v novih prostorih potekala tako, kot je bilo dogovorjeno. Zadovoljen je, ker so prostori bili ob prihodu ogreti, prav tako so v prostorih postelje, urejene sanitarije in tuši, dobili so tudi topel obrok.

Pričakuje, da bodo na tej lokaciji ostali najdlje do aprila. Kakšnih konfliktov ali težav z okoliškimi prebivalci Mirko Strojan zaenkrat ne pričakuje, policija prav tako še varuje območje. Popoldne sta tako na območju ostali dve policijski patrulji na edini vstopni cesti na poti do objekta.

Manjša skupina nasprotovala namestitvi

Pred objektom se je danes namreč zbrala manjša skupina okoliških prebivalcev iz Vižmarij in Šentvida, ki so nasprotovali namestitvi družine. Tibor Bricelj iz Šentvida je v imenu skupine okoliških prebivalcev izrazil razočaranje, ker jih Podobnik oz. vlada ni seznanila z namestitvijo romske družine. Eden izmed domačinov pa je ob prihodu Podobniku zabrusil, naj Strojanove odpelje kar "k sebi domov v Cerkno". Za namestitev so izvedeli po naključju in se z njo ne strinjajo, zato so, kot so pojasnjevali razmišljali o postavitvi cestnih zapor, a "so jih dogodki prehiteli".

Strojanovim, čeprav jih ne poznajo, domačini ne zaupajo in se bojijo, da se bo ponovila zgodba iz Ambrusa, je še dodal Bricelj, ki besedam, da gre zgolj za začasno namestitev Strojanovih, ne verjame. Lokacija pa je po njegovem povsem neustrezna, saj so prve hiše le 300 metrov daleč. Eden izmed domačinov, ki je želel ostati anonimen, pa je dejal, da so doslej "živeli v slogi z vsemi ljudmi, zdaj ne bodo več".

O selitvi družine Strojan - del je bil do danes v nastanitvenem centru v Postojni, del pa v Dečji vasi pri Ambrusu, kjer je gradbena inšpekcija v četrtek porušila nelegalno zgrajene objekte in je več članov družine tri dni bivalo v zasilnih bivališčih - so se dogovorili v soboto na srečanju Strojanovih in njihovega pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina s Podobnikom ter direktorjem urada za narodnosti Stankom Baluhom. Srečanje je potekalo prav na tej lokaciji, ki je bila vse do popoldanske selitve skrivna.