Strokovnjaki: Pokojninska reforma je nuja

12. festival za tretje življenjsko obdobje.

Objavljeno
01. oktober 2012 22.36
afp*LIFESTYLE
B. H., notranja politika
B. H., notranja politika

Ljubljana – Za vzdržnost pokojninske blagajne je pokojninska reforma nujna, zagotovo pa bomo po letu 2020 potrebovali novo spremembo področne zakonodaje, so se strinjali strokovnjaki in minister za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) Andrej Vizjak na eni od okroglih miz, ki je bila danes v Cankarjevem domu v okviru 12. festivala za tretje življenjsko obdobje.

Ta je največja tovrstna prireditev v Evropi. »Vsebina je vezana na aktualne zadeve, s katerimi se ukvarja ministrstvo, še posebno na pripravo reform pokojninskega sistema in trga dela ter zakonodaje na področju dolgotrajne oskrbe,« je povedal generalni direktor direktorata za socialo na MDDSZ Davor Dominkuš.

Posebno pozornost so posvetili tudi medgeneracijskemu sodelovanju: med drugim bodo prostovoljci projekta Simbioz@ do jutri pri obiskovalcih »odpravljali strah pred uporabo računalnika, interneta in mobilne tehnologije«, danes pa je bila tudi konfereca Zveze društev diabetikov Slovenije.

Po podatkih Statističnega urada RS je med slovenskimi prebivalci 17 odstotkov starejših od 65 let, medtem ko jih je bilo pred dvema desetletjema 11 odstotkov prebivalstva. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo do leta 2020 tretjina populacije EU upokojene, in opozarjajo, da so starejši prebivalci izpostavljeni največjemu tveganju revščine.