Štrukljeva konfederacija za interventni zakon, a pod določenimi pogoji

Hočejo zagotovilo, da v letu 2012 ne bo dodatnih enostranskih posegov v plačni sistem javnih uslužbencev.

Objavljeno
07. november 2011 13.33
Posodobljeno
07. november 2011 16.00
T. L., STA
T. L., STA
LJUBLJANA – Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja se je danes odločilo, da pod določenimi pogoji pristane na sprejetje zakona o interventnih ukrepih za leto 2012. Pogoj je, da se tako horizontalno kot vertikalno napredovanje ne zamrzne, pa tudi zagotovilo iz politike, da bo dogovor spoštovala.

Pogoj konfederacije je, da se napredovanje ne zamrzne. »To bi bilo tudi sporočilo mladim, da ni vseeno, kako delajo,« je po seji predsedstva novinarjem dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Zanje je po njegovih besedah tudi ključno, da dobijo zagotovilo, da v primeru, če bo interventni zakon začel veljati, v letu 2012 ne bo dodatnih enostranskih posegov v plačni sistem javnih uslužbencev.

Opredelijo naj se tudi 'novi obrazi'

Takšno zagotovilo naj bi po pričakovanju konfederacije podpisale aktualne parlamentarne stranke, ki bodo zakon v državnem zboru (DZ) sprejemale. Pa tudi tiste, ki bodo najverjetneje v DZ šele prišle po volitvah, naj javno povedo, da bodo dogovor spoštovale, če bodo v vladi, pravi Štrukelj. Med slednjimi je omenil Državljansko listo Gregorja Viranta, Pozitivno Slovenijo Zorana Jankoviča in Stranko za trajnostni razvoj Slovenije Matjaža Hanžka.

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Dušan Miščević, je razpravo o interventnem zakonu začela ob 14. uri, je povedal Miščević.

V Zaresu zadovoljni in optimistični

V Zaresu so s potekom zadovoljni. Gregor Golobič je tako na twitterju zapisal: »Zaresova akcija za interventni zakon gre dobro naprej. Pozitivnim odzivom vse več sindikatov so se začele pridruževati tudi nekatere stranke.«

Optimističen je tudi Pavel Gantar: »Mogoče pa bo vendarle doseženo soglasje s socialnimi partnerji glede interventnega zakona. Sindikati za razum, upam da tudi politika!«