Strunjan je dobil urejeno središče

Za novo podobo kraja s spominskim parkom in parkiriščem so namenili 590.000 evrov

Objavljeno
19. marec 2014 23.02
Strunjan prenovljen
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Strunjan – Naselje Strunjan s 564 prebivalci je zadnje dni popolnoma spremenilo podobo. Temeljito preureditev spominskega parka s parkiriščem bodo končali jutri, ko bo v kraju tradicionalna komemoracija ob 93-obletnici fašističnega poboja strunjanskih otrok.

Občinska uprava Piran je prenovo središča Strunjana po projektih PIA Studia pred petimi meseci naročila podjetju Adriaing. V tem času so obnovili del krajevne ceste, 115 metrov pločnika do osnovne šole, premestili spomenik fašističnim žrtvam z zasebnega zemljišča na vidnejše mesto, uredili spominski park z večnamenskim lesenim odrom, namenjenim prireditvam in druženju krajanov, parkirišče, pešpot z javnimi klopmi, postavili otroška igrala, zasadili nov drevored, uredili javno razsvetljavo in tržno površino, na kateri bodo občasno postavili stojnice.

Do konca meseca, ko bo uradno odprtje pridobitve, bodo uredili še kanale za odvodnjavanje meteornih voda, s čimer bodo preprečili poplave, ki so nastajale v Strunjanu ob večjih nalivih ali dolgotrajnejšem deževju. Vrednost del znaša 590.000 evrov, od tega je občina prispevala nekaj več kot 300.000, preostalih 280.000 evrov pa evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

V središču naselja je ob urejenem delu še nekoliko večja, neurejena površina (makadam), kjer je parkirišče. Občina jo je hotela odkupiti in urediti za javne namene, vendar ji ni uspelo dobiti privolitve zasebnega lastnika.