Strunjanska sprehajalna pot osvetljena

Občina Piran je ob sprehajalni poti v Strunjanu proti križu postavila svetilke javne razsvetljave.

Objavljeno
20. april 2012 11.02
Posodobljeno
20. april 2012 12.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Strunjan – Občina Piran je včeraj uradno odprla javno razsvetljavo ob poti od strunjanske Stjuže do cerkvice Marijinega prikazanja. Naložba je prispevek občine v okviru praznovanj 500. obletnice Marijinega prikazanja. Občina je hotela osvetliti tudi znameniti strunjanski križ, vendar dovoljenj za to niso imeli.

Odprtja in blagoslovljenja javne razsvetljave sta se udeležila tudi koprski škof Metod Pirih in vrhovni predstojnik frančiškanskega reda v svetu José Rodrigues Carballo, ki je na tridnevnem obisku v Sloveniji. »Zgodilo se je natanko sto let po tem, ko je najvišji predstavnik frančiškanskega reda zadnjič obiskal Strunjan, to je bilo ob praznovanju 400. obletnice Marijinega prikazanja,« je povedal strunjanski župnik pater Niko Žvokelj.

Postavili so italijanske svetilke

Občina Piran je ob sprehajalni poti v Strunjanu proti križu postavila svetilke javne razsvetljave, kakršne sicer postavljajo zunaj mesta Piran.

Svetilke italijanskega proizvajalca so zastrte in ne sevajo nad horizontalno ravnino. Na približno 400 metrov dolgo pot so postavili 25 svetilk; nekatere bodo svetile vso noč, druge bodo ugasnile opolnoči.

Podžupanja Meira Hot, ki je uradno odprla razsvetljavo, je povedala, da sta dela opravili družbi Hidrogradnje in Ferolux in da je naložba občino stala 80.000 evrov. Svetilke so postavili samo do meje naravnega rezervata približno 30 metrov pred strunjanskim križem, saj jim naravovarstveniki niso dovolili načrtovane razsvetljave križa.

Znamenitega križa 
niso smeli osvetliti

»Razsvetljave križa so se lotili konec marca, in to brez dovoljenj. Šlo je torej za nedovoljen poseg v naravni rezervat, saj po veljavni uredbi v njem ni dovoljeno postavljati energetskih kablov in česa osvetljevati,« je povedal Robert Turk z Zavoda za varstvo narave Piran.

»Zato so morali dela ustaviti in bodo morali vse, kar so razkopali in zabetonirali, vrniti v prvotno stanje.«

Karmen Pines, ki je na občinski upravi zadolžena za investicije, je zanikala, da bi občina posegala v območje naravnega rezervata: »Za osvetlitev križa bomo še sprožili postopek. Če nam bo zavod za varstvo narave zavrnil izdajo soglasja, se del ne bomo niti lotili.« Poudarila je, da so Strunjančani nadvse zadovoljni z novo pridobitvijo.