Študentov preveč, postelj premalo

Najslabše jo bodo odnesli primorski študentje, v Ljubljani 1540 prošenj preveč.

Objavljeno
12. september 2012 21.50
tre*STUDENTSKI DOM ST.6
Nina Krajčinović, Ljubljana, 
Miha Rubin, Maribor, Boris Šuligoj, Koper
Nina Krajčinović, Ljubljana, 
Miha Rubin, Maribor, Boris Šuligoj, Koper

Ljubljana, Maribor, Koper - Študenti, ki želijo v letošnjem šolskem letu bivati v študentskih domovih, ta teden prejemajo odgovore. Že zdaj pa je jasno, da bo precej študentov v prvem krogu izbora ostalo brez postelje.

Čeprav so odgovorni v Študentskih domovih v Ljubljani (ŠDL) še avgusta predvidevali, da bo veliko njihovih postelj ostalo praznih, se je zgodilo ravno obratno. Za zdaj je brez prostora v kateremkoli od 28 študentskih domov ostalo 828 tistih študentov, ki so zaprosili za sprejem, in 712 tistih, ki so želeli svoje bivanje v domu podaljšati.

Pri predvidevanju so se zmotili najbrž zaradi novosti pri oddajanju vlog, ki je bilo letos prvič možno kar elektronsko, na portalu eVŠ. »V nekaterih točkah navodila za elektronsko vlogo niso bila dovolj natančna. Veliko jih ni vedelo, da morajo vlogo natisniti šele, ko so jo po elektronski pošti že odposlali. Le tako sta se na vlogi namreč izpisala datum in številka vloge, kar je nujno, da je vloga popolna. Zaradi veliko nepopolnih elektronskih vlog bo zato verjetno precej postelj v Ljubljani praznih,« je v začetku avgusta, dan pred iztekom roka za oddajo vlog, za Delo povedal Igor Brlek, vodja sektorja za študentske zadeve v ŠDL.

Študentski domovi v Ljubljani so letos razpisali skupaj 7554 ležišč, prošenj za sprejem in podaljšanje pa je bilo skupaj 8994. A čeprav se je letos prvič zgodilo, da je bilo vlog za sprejem več kot lani in predlani, niso pretirano zaskrbljeni, pričakujejo namreč, da bodo do konca koledarskega leta vselili vse študente in študentke in nato objavili dodatni razpis, »na katerega se bodo lahko prijavili zamudniki, tisti, ki v prvem razpisu niso pravilno oddali vloge, in vsi drugi, ki so zainteresirani za bivanje v ŠDL«. Na vprašanje, kako so rešili težave z nepopolnimi elektronskim vlogami, pa so odgovorili, da so »vse tiste, ki so imeli nepopolne vloge, pozvali k njeni dopolnitvi«. Vsem tistim, ki pogojev ne izpolnjujejo, pa svetujejo, naj se obrnejo na brezplačno posredovalnico sob na Zavodu Študentska svetovalnica.

Tudi v Mariboru 
več prošenj kot lani

Študentski domovi (ŠD) v Mariboru so za javne domove prejeli 70 prošenj več kot lani, medtem ko je skupno število prošenj za subvencije nekoliko manjše. »Študenti so spoznali, da so ŠD najkakovostnejša in najcenejša različica bivanja,« je komentirala direktorica Lidija Divjak Mirnik. ŠD mariborske univerze so letos za javne študentske domove dobili skupaj 3348 prošenj za sprejem in podaljšanje bivanja (lani 3278). Za vse vrste subvencij, torej tudi za zasebne študentske domove in zasebnike s koncesijo, pa so prejeli skupaj 3906 prošenj (lani 3953).

Na seznam za vselitev bodo uvrstili vse študente, ki bodo izpolnjevali pogoje za subvencionirano bivanje. »Na vselitev bomo še septembra povabili okoli 700 študentov, druge pa takoj, ko se bodo sprostila ležišča, predvidoma oktobra in novembra,« je povedala Lidija Divjak Mirnik. Pojasnila je še, da jim je pristojno ministrstvo letos odobrilo 120 ležišč pri zasebnikih, ki bodo vsa zasedena.

Na Obali študentom 
kaže najslabše

Univerza na Primorskem je letos edina med štirimi univerzami v državi, ki bo povečala vpis študentov. Hkrati je za njene študente tudi daleč najslabše poskrbljeno s študentskimi sobami v študentskih domovih. Na univerzi je bilo lani vpisanih 6500 študentov. Za subvencionirano študentsko posteljo se jih poteguje vsako leto okoli 1800 in tudi letos bo tako, je prepričana Astrid Prašnikar, direktorica Študentskih domov Univerze na Primorskem. Doslej se je za študentska ležišča prijavilo 1612 kandidatov, o njih bodo odločali kmalu, vendar vsako leto nekateri zaprosijo tudi po predvidenem roku.

Za 6500 študentov (in 1612 zainteresiranih) imajo na tej univerzi le 223 postelj v študentskih sobah. Od tega bo letos podaljšalo bivanje 181 študentov, za približno 1800 novih študentov je predvidenih vsega 42 študentskih sob. Poleg študentskih sob imajo še 290 ležišč v dijaških domovih za študente in 640 subvencioniranih ležišč pri zasebnikih. V Kopru imajo vse pripravljeno za pridobitev gradbenega dovoljenja za 600 ležišč v kampusu Sonce, toda začetek gradnje teh ležišč prihodnje leto je negotov, ker verjetno ne bo državnih sredstev za načrtovano naložbo.