Študentski dom v Mariboru energetsko varčnejši

Energetska sanacija, ki je trajala pet mesecev, je vredna 386.535 evrov, na voljo bo prostora za 361 stanovalcev.

Objavljeno
03. oktober 2014 16.20
suhadolnik biotehnična fakulteta
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - V študentskem naselju na Gosposvetski cesti so včeraj slovesno odprli energetsko saniran dom 4, ki je bil sicer zgrajen pred 36 leti, pred sedemnajstimi leti pa nadgrajen z mansardo.

Temeljita energetska sanacija, ki je trajala pet mesecev, je po besedah direktorice Študentskih domov (ŠD) Maribor Lidije Divjak Mirnik vredna 386.535 evrov; dobri dve tretjini denarja za naložbo predstavljajo nepovratna sredstva EU, preostanek pa so ŠD zagotovili iz lastnih sredstev.

Od energetske sanacije (izolacije fasade, sanacije stropa, zamenjave oken v mansardi, del na strojnih instalacijah itd.) si v študentskem domu 4 obetajo prihranek dobrih 30 odstotkov letne porabe energije.

Zmogljivost tega doma, ki so ga v preteklosti že obnovili, pa se zdaj ni spremenila, tako da ima še naprej 361 stanovalcev, skupno pa ŠD Maribor na petih lokacijah razpolagajo z 2867 ležišči.

»Trenutno smo 100-odstotno zasedeni, še 400 študentov pa čaka na vselitev. Računamo, da jih bomo sprejeli do konca decembra,« je povedala Lidija Divjak Mirnik.