Študij: 695 vpisnih mest manj; več na družboslovju, manj v naravoslovju

Novost letošnjih razpisov je enotna e-prijava za vpis.

Objavljeno
31. januar 2014 14.54
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihodnje študijsko leto. Na voljo bo skoraj 21.000 vpisnih mest, to je nekaj manj kot lani.

Pri pripravi razpisa so po besedah ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala v celoti sledili predlogom visokošolskih zavodov, čeprav ima za zdaj pri razpisu zadnjo besedo vlada. Tako sami niso spreminjali ne strukture programov ne števila vpisnih mest po posameznih programih. Letos bo na javnih in koncesioniranih fakultetah, ki imajo skupaj nekaj več kot 300 programov, na voljo malo manj kot 21.000 mest za vse, tudi državljane, ki prihajajo iz držav zunaj Evropske unije. To je okoli 700 mest manj kot lani. Kljub temu je vpisnih mest več kot bodočih študentov, saj se generacije iz leta v leto manjšajo. Zaradi tega na ministrstvu tudi pričakujejo, da se bo nadaljeval trend zmanjševanja števila prijav v visoko šolstvo.

Bo pa letos, torej po predlogu univerz in visokošolskih zavodov, več mest na voljo na univerzitetnih programih in manj na visokošolskih strokovnih. Prav tako bo v primerjavi s prejšnjim letom več možnosti za vpis na družboslovnih in humanističnih smereh ter manj na naravoslovnih in tehničnih. Število vpisnih mest za redni študij pa se znižuje za en odstotek.

Kot novost se letos uvaja obvezna elektronska prijava. To bodo bodoči študenti lahko storili na dva načina: ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali s pridobljenim uporabniškim imenom in geslom. Za kakršnokoli tehnično pomoč pri oddajanju prijave za vpis bodo vse dni v tednu od 7. do 22. ure na voljo zaposleni na enotnem kontaktnem centru državne uprave. Pošiljanje obrazcev po pošti tako ne bo več mogoče. Vsi tisti, ki nimajo dostopa do interneta, bodo to po zagotovilih ministra lahko storili v nekaterih knjižnicah in na zavodih za zaposlovanje.

Vpis v prvem roku se bo začel 5. februarja, končal pa 5. marca. Po tem datumu spremembe in odjave posameznih zapisanih študijskih želja ne bodo več mogoče. Še prej, 14. in 15. februarja, bodo študenti lahko vse informacije, ki jih potrebujejo za izbiro programa, dobili na informativnih dnevih.

Razpis, s katerega je razvidno, koliko mest je na voljo na posameznem programu, je objavljen na spletni strani ministrstva in tudi tukaj: