Študij in branje bosta prijetnejša

Univerzitetna knjižnica Maribor bo po delni prenovi, ki je v teku, prijaznejša do uporabnikov in energijsko učinkovitejša.

Objavljeno
19. avgust 2014 23.49
Univerzitetna knjižnica Maribor, 19.8.2014, Maribor
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor – V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo predvidoma do konca septembra izvedli delno prenovo, vredno dobrih 700.000 evrov. S to naložbo, sofinancirano iz evropskega kohezijskega sklada, bodo sklenili že leta 2008 začeto prenovo stavbe UKM.

Investicija vključuje energijsko sanacijo knjižnične zgradbe in prenovo prostorov za uporabnike v tretjem nadstropju ter dela knjižničnih depojev in upravnih prostorov. S temi obnovitvenimi deli – lotili so se jih ta mesec, ko je knjižnica najmanj zasedena – bodo izboljšali energijsko učinkovitost stavbe, so sporočili iz UKM, uporabniki pa bodo ob boljših bioklimatskih razmerah pridobili tudi lepše urejene prostore v tretjem nadstropju, ki so namenjeni v glavnem študiju in branju.

Poleti ne bo vroče

»Po prenovi jim bosta na voljo preurejen prostor za skupinsko delo ter glasbena in filmska čitalnica. Za uporabnike, ki veliko časa preživljajo v knjižnici in poznajo poletne razmere v čitalnici, bo gotovo pridobitev dokončanje klimatizacije tretjega nadstropja, zlasti študijskih sob za posamezne uporabnike,« je pojasnila ravnateljica UKM Zdenka Petermanec.

Povedala je, da je skupna vrednost investicije ocenjena na približno 717.000, financerji pa so ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, mariborska univerza ter UKM. V zadnji so za izvedbo obnovitvenih del izbrali Optimum skupino (vodilni partner) v skupnem nastopu z Lesnino Inženiring.

Poslovanje okrnjeno

UKM v času prenove za uporabnike posluje nekoliko okrnjeno; gradivo iz prostega pristopa v tretjem nadstropju in del drobnih tiskov ter glasbene in kartografske zbirke ta čas niso dosegljivi, medtem ko so izposoja gradiva, časopisna čitalnica ter vsi drugi prostori na voljo po ustaljenem poletnem odpiralnem času.

»Da bi predvsem študentom mariborske univerze med počitnicami omogočili dobre študijske razmere, je večnamenska čitalnica ČUK v pritličju knjižnice v času prenove odprta ob delovnikih že od 8. ure zjutraj pa vse do polnoči,« so še sporočili iz UKM.