Študij medicine se seli na dravsko nabrežje

V novi mariborski medicinski fakulteti, ki jo odpirajo danes, bo študentom na voljo vrhunska tehnologija.

Objavljeno
18. september 2013 12.06
Simulacijska operacijska dvorana za študente medicine na novi medicinski fakulteti v Mariboru, 16.9.2013
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Študij na medicinski fakulteti mariborske univerze se s tem šolskim letom seli na dravsko nabrežje, kjer bodo danes odprli novo zgradbo fakultete. Čeprav prostorske težave s tem postajajo zgodovina, število študentov medicine letos še ne bo večje.

»Vpis je enak kot do zdaj,« je povedal dekan Ivan Krajnc, dekan medicinske fakultete v Mariboru. To pomeni 86 vpisnih mest, upoštevaje še tujce in študente s posebnimi potrebami pa bo prag te fakultete oktobra prestopilo skoraj 100 brucev.

Vpis – nova medicinska fakulteta lahko v prvi letnik sprejme do 130 študentov – bodo tako predvidoma povečali šele v prihodnjem študijskem letu, a bo temu moralo slediti tudi financiranje, kar bo odvisno (tudi) od univerze, ki odloča o razporeditvi denarja med članicami. »Upamo, da bomo uspešni pri tem. Ne nazadnje smo hišo gradili, da bomo lahko vpisali več študentov, ne zato, da bodo učitelji imeli lepe kabinete,« pravi Krajnc.

Poslopje medicinske fakultete ima več kot 12.000 kvadratnih metrov površin in je funkcionalno razdeljeno na dva sklopa: večji zahodni je pedagoški (predavalnice, seminarske sobe, kabineti, dekanat), vzhodni manjši stolpič pa znanstveno-raziskovalni (laboratoriji). »Terasa, ki je vmes, je javna ali poljavna površina, na katero je dostop po klančini z dravskega nabrežja,« je povedal univerzitetni arhitekt Uroš Lobnik.

Za opremo pet milijonov evrov

Poleg predavalnic in velike ovalne knjižnice imajo v novi zgradbi tudi sodoben simulacijski center, virtualni anatomski mizi, visokotehnološko opremljene laboratorije in najzmogljivejšo aparaturo za analizo človeškega genetskega zapisa v Sloveniji. »Za najsodobnejšo pedagoško in raziskovalno opremo smo namenili okoli pet milijonov evrov,« je dejal Krajnc. Ta tehnološko predstavlja tako imenovano pametno hišo (elektronsko vodeno), ko bodo na streho namestili še načrtovane sončne kolektorje (fotovoltaiko), bo tudi energetsko skoraj popolnoma samooskrbna. »V Mariboru je to gotovo najbolj trajnostna stavba, s katero se tudi ureja podoba tega dela mesta,« je povedal Uroš Lobnik in dodal, da jih zdaj čaka še rušenje sosednje stavbe na Taborski ulici 4, ki je prešla v last univerze šele avgusta letos.

Brez dodatnih aneksov

Celoten projekt medicinske fakultete je vreden 41,7 milijona evrov, od tega je 85 odstotkov denarja prispevala Evropska unija, preostalo pa država, pravi prorektor za finančna vprašanja Zdravko Kačič. Gradnja novega objekta fakultete v Taborski ulici se je po številnih zapletih v postopku izbora izvajalcev začela junija 2011, izbrani konzorcij Begrad-Granit pa je dela končal v predvidenem roku in brez dodatnih aneksov.