Študijsko leto v znamenju primanjkljaja

Jutri se začenja novo študijsko leto. V ozadju rajanja marsikje mrzlično iščejo izhod iz visokošolske stiske.

Objavljeno
30. september 2012 21.31
LJUBLJANA, 06.11. 2009, Filozofska fakulteta, lovesnost ob 90. obletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in ob prihodu delegacije Svetovnega pohoda za mir in nenasilje. Študenti pred FF. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Ljubljana – V večini univerzitetnih in drugih visokošolskih središč bodo jutri začetek študijskega leta zaznamovale informativne in kulturno-zabavne prireditve, namenjene brucem. V ozadju tega tradicionalnega rajanja bo študijski začetek v znamenju iskanja rešitev, katerih cilja sta predvsem ohranitev avtonomnosti odločanja in zagotovitev vzdržnih finančnih razmer v visokem šolstvu.

Po napovedih se bo do konca leta večina javnih visokošolskih institucij še nekako obdržala nad vodo, nadaljevanje okrnjenega financiranja ali celo restriktivnejši pogoji pa bi še pred koncem pravkar začetega študijskega leta privedli do razmer, ko bodo posledice finančne stiske večine visokošolskih institucij neposredno občutili tudi študentje.

Poznavalci razmer napovedujejo, da bodo univerze predvsem s pravnimi sredstvi poskušale od resornega ministrstva in vlade zagotoviti tisto, kar jim ni uspelo doseči z opozorili in zahtevami. K slabi volji v visokem šolstvu bo verjetno prispevalo tudi nadaljevanje obravnave predloga novele visokošolskega zakona v državnem zboru – sicer po skrajšanem in ne nujnem postopku –, v četrtek pa se bodo novele lotili tudi v državnem svetu.

ŠOS bo zbiral podpise za svoj predlog štipendiranja

Predvidevamo lahko tudi razgibano razpravo o tistih spremembah zakona o štipendiranju, ki jih je pripravila in prejšnji teden javno predstavila Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Jutri bodo študenti začeli zbirati tudi podpise za to pobudo. Spomnimo, da se zavzemajo za bistveno drugačen sistem podeljevanja štipendij. Študentom bi po eni strani zagotovil veliko več štipendij, po drugi pa bi znova uvedli štipendiranje mladoletnih dijakov in tujih študentov. Omogočili bi tudi seštevanje pridobljenih štipendij, pri čemer bi mejo, tako predlaga ŠOS, postavili pri 562 evrih.

Začenja se treji prijavni rok

Jutri se v visokem šolstvu začenja zadnji, tretji prijavni rok, ki bo potekel v petek. Prosta vpisna mesta naj bi vsi visokošolski zavodi objavili jutri, glede na dosedanje vpisne prijave je verjetno nezasedenih več kot četrtina vpisnih mest. Za vpis na redne programe se lahko v tretjem roku potegujejo samo tisti, ki so se letos že prijavili v prvem ali drugem roku ali obeh in niso bili sprejeti na nobenega od želenih študijev.

Čeprav podatkov o vpisanih študentih v tem študijskem letu še nekaj časa ne bo, je po dosedanjem poteku prijav in vpisa mogoče z veliko zanesljivostjo napovedati, da se bo nadaljeval trend zmanjševanja študentov, še zlasti, seveda, na račun programov izrednega študija. Verjetno jih kar nekaj zaradi preskromnega števila prijav ne bodo mogli izvesti – pri rednem študiju za izvedbo še vedno zadošča tudi ena sama prijava.