Šturm prejel poročilo o primeru Casiraghi

Ministrstvo za pravosodje je danes prejelo poročilo predsednika Višjega sodišča v Ljubljani o službenem nadzoru nad delom sodnika Okrožnega sodišča v Novem mestu v primeru Casiraghi.

Objavljeno
12. marec 2007 17.24
Minister za pravosodje Lovro Šturm
Ljubljana - Ministrstvo za pravosodje je danes prejelo poročilo predsednika Višjega sodišča v Ljubljani Jerneja Potočarja o službenem nadzoru nad delom sodnika Okrožnega sodišča v Novem mestu v primeru Casiraghi, so sporočili z ministrstva. S tem nadzorom naj bi preverili pravilnost in pravočasnost vročanja sodbe sodišča druge stopnje obsojencu Stephenu Casiraghiju. Na ministrstvu so še dodali, da bodo poročilo komentirali po njegovi temeljiti proučitvi.

Kot je znano, je ministrstvo opravilo analizo spisa novomeškega okrožnega sodišča v kazenski zadevi glede primera Casiraghi in našlo utemeljene razloge za domnevo, da je sodnik opustil dolžnost skrbnosti nad reševanjem zadeve. Minister za pravosodje Lovro Šturm je zato predsedniku višjega sodišča podal predlog za opravo službenega nadzora nad delom novomeškega sodnika, čemur je Potočar 27. februarja tudi ugodil.

V skladu z zakonom o sodniški službi službeni nadzor opravi neposredno višje sodišče glede na lastne ugotovitve, na predlog predsednika sodišča ali predsednika vrhovnega sodišča, ministra za pravosodje ali sodnega sveta. Službeni nadzor obsega vse ukrepe, ki so potrebni za ugotavljanje izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter za odpravljanje vzrokov za neustrezen obseg, kakovost in strokovnost dela ter zaostanke pri delu.

Zakon o sodniški službi določa tudi disciplinske sankcije nad delom sodnika, in sicer pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali prenehanje sodniške funkcije.

Kot je znano, gre za primer 19-letne študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine. To naj bi ugrabil večkratni posiljevalec Casiraghi, potem ko je bil predčasno izpuščen iz zapora zaradi vzornega vedenja, čeprav bi moral v zaporu ostati zaradi napada na paznika, a mu novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe.