Subvencionirani prevoz: študentje in dijaki za torek napovedali protest

Subvencije prevozov: vlada naj bi manjkajoča sredstva do konca leta zagotovila iz proračunskih rezerv.

Objavljeno
29. maj 2014 09.38
Posodobljeno
29. maj 2014 09.38
24.10.2011 Ljubljana, Slovenija. Prometni vrvez v srediscu mesta.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo
Ljubljana - Organizaciji študentov in dijakov za 3. junij napovedujejo množične proteste, ker vlada Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, do danes ni sprejela odločitve o tem, da bo zagotovila 13 milijonov evrov, ki bi jih potrebovali za subvencioniran javni prevoz dijakov in študentov.

Za zdaj so sredstva v ta namen zagotovljena le za maj in junij. Kot so povedali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor naj bi vlada manjkajočih 13 milijonov evrov za subvencije zagotovila iz proračunskih rezerv, čeprav na današnji seji, kljub napovedim, o tem niso sprejeli nobenega sklepa.

Študentje čakajo na pisna zagotovila Bratuškove, da se bo denar našel, sicer grozijo, da bodo šli v torek na ulice. V kabinetu predsednice vlade so nam zagotovili, da bodo študenti in dijaki najpozneje danes dobili premierkin pisni odgovor.

»Ne moremo sprejeti parcialnih rešitev, s katerimi si politika kupije socialni mir pred parlamentarnimi volitvami. Medtem ko bomo med volilno kampanjo poslušali prazne besede, bomo mladi plačevali za njihove napake. Ne bomo se sprijaznili z gasilskimi ukrepi, ki gasijo njihovo nesposobnost, namesto da bi reševali naše probleme,« so zapisali v sporočilu za javnost, v katerem poudarjajo, da se jim zdi nesprejemljivo, da bi vlada stroške prevozov dijakov in študentov prevalila na ramena staršev.

Da je vse več odgovornosti in bremen za mlade preloženo na njihove družine, kar bo imelo daljnoročne posledice, opozarja tudi psihologinja Mirjana Ule, ki na neustrezno politiko države do problemov mladih opozarja že zadnjih dvajset let.

V zvezi s problemi avtoprevoznikov, ki jim je vlada do 10. junija obljubila podpis pogodb, nam je Robert Sever iz združenja avtoprevoznikov dejal, da je rok za podpis 10. junij, zato se s tem, da vlada o problemu sploh ni razpravljala, ne ukvarjajo.

»Predsednica vlade nam je že večkrat javno obljubila, da ta sredstva bodo in si sama postavila 30-dnevni rok, v katerem naj bi svoje obljube tudi uresničila. Do omenjenega roka torej upravičeno pričakujemo podpis pogodbe med avtoprevozniki in vlado, kar bo rešilo problem subvencij za vozovnice in problem glede izvajanja gospodarske javne službe.«