Berlinčana bosta zvonila sv. Juriju in Pirančanom

Zvona iz cerkve sv. Konrada sta vredna 35.000 evrov in stara nekaj čez 50 let.

Objavljeno
24. november 2015 15.29
Novi zvonovi v Piranu
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran − Piranski zvonik cerkve sv. Jurija od danes nosi dva nova zvonova, ki ju je pred poltretjim letom podarila župnija sv. Konrada iz Berlina.

Dopoldne so ju prizadevni delavci Janeza Moškriča vešče spravili do razgledne ploščadi 25 metrov visoko v zvonik, prvič pa se bosta po vsej verjetnosti oglasila na sveti večer, torej čez točno mesec dni, saj morajo delavci poskrbeti še za dovolj solidna vešala in za namestitev dveh elektromotorjev, ki ju bosta poganjala.

»Ne bosta zbujala Pirančanov, saj se bosta oglašala samo vsak dan opoldne in ob nedeljah še pred dopoldansko mašo. Verjetno še ob večjih cerkvenih praznikih in bosta opozarjala Pirančane na večje nevarnosti, če bi te grozile mestu,« je povedal piranski župnik Zorko Bajc.

Približno 95 let stara zvona, ki so ju postavili leta 1921, sta počila in zato sta bila nema že kakih 25 let. Ko so za neme piranske zvonove zvedeli Berlinčani, so sklenili podariti dva svoja, saj ju sami niso smeli uporabljati, ker bil je njihov zvonik statično ogrožen.

Zvona iz cerkve sv. Konrada sta vredna 35.000 evrov in stara nekaj čez 50 let. Berlinčana sta tako prvič povezala nemško (nemci so izdelali zvonova), italijansko (ki so zgradili zvonik) in slovensko kulturo, ki zvonik upravlja.

Postavitev zvonov in ureditev tehnike zvonjenja kot tudi obnova velike ure na zvoniku bo piransko župnijo stala 40.000 evrov.

Podrobneje si o novih zvonovih preberete v jutrišnjem Delu!