»Sumljiva« krava je bila iz Doba pri Ljubljani

Vzorce tkiva poginule živali, ki je po naših podatkih poginila na kmetiji v Dobu pri Ljubljani in za katero so posumili na BSE, so včeraj poslali še na analizo v Veliko Britanijo. Rezultate pričakujejo prihodnji teden.

Objavljeno
08. oktober 2009 21.05
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana -Potem ko so v laboratoriju Nacionalnega veterinarskega inštituta (NVI) ponovljeni testi vzorcev možganskega tkiva poginule krave iz okolice Ljubljane pokazali enako sliko kakor prvi hitri testi na BSE, poimenovano tudi bolezen norih krav, so včeraj po pridobljenem »izvoznem« dovoljenju vzorce poslali še v referenčni laboratorij Evropske unije v britanskem Weybridgeu. Če bodo rezultati, ki jih pričakujejo prihodnji teden, pozitivni, bo to deveti potrjeni primer te bolezni pri nas od leta 2001; takrat je bil odkrit prvi.

 

NVI je veterinarsko upravo (Vurs) dan prej po faksu obvestil, da je bil s hitrimi postmortalnim testom postavljen sum na BSE pri tri leta in pol stari kravi črno-bele pasme, ki je že 25. septembra (pred dvema tednoma torej) poginila na kmetiji v okolici Ljubljane, test pa so opravili v okviru rednega monitoringa. Po naših podatkih je krava poginila na večji kmetiji (v hlevu je še 92 živali) v Dobu pri Ljubljani.

 

Po podatkih iz centralnega registra govedi bodo morali ob morebitni potrditvi suma bolezni BSE pokončati in neškodljivo uničiti 14 živali iz kohorte, od tega jih je 13 na kmetiji, od koder je bila poginula žival, eno pa so prodali na drugo kmetijo, ki je prav tako na območju ljubljanske enote Vursa.

 

Več v petkovi tiskani izdaji Dela.