Superge Luke Dončića na dražbi prodali za 30.000 evrov

Izkupiček bodo v celoti prejeli nadarjeni mladi košarkarji iz dobrodelnega projekta Botrstvo.

Objavljeno
29. september 2017 11.34
Eurobasket 2017
K. M., STA
K. M., STA

Ljubljana − Val 202 je na dobrodelni dražbi za projekt Botrstvo, ki pomaga otrokom in mladostnikom v materialni stiski, za 30.000 evrov prodal športne copate slovenskega košarkarja Luke Dončića. Dražba se je pred enim tednom začela z izklicno ceno 129 evrov. Prav toliko točk je Dončič dosegel na evropskem košarkarskem prvenstvu, kjer so se Slovenci okitili z zlatom. Z zbranimi sredstvi bodo podprli tri nadarjene mlade košarkarje, ki so vključeni v projekt Botrstvo.  

Eden največjih talentov svetovne košarke in član idealne peterice evropskega košarkarskega prvenstva je takoj po spektakularni zmagi slovenskih košarkarjev v Istanbulu projektu Botrstvo podaril športne copate, s katerimi je odigral vse pomembnejše tekme tega prvenstva, tudi finalno, so sporočili organizatorji dražbe.

Končno ceno 30.000 evrov je prispevalo podjetje Bauhaus. Njihov dražitelj Samo Kupljen je sicer zmagal s ponudbo 27.129 evrov, vendar je zatem, ko je izvedel, da bo denar namenjen trem mladim športnikom, svojo ponudbo še zvišal, je še navedel Val 202.


Športni copati Luke Dončića z njegovim podpisom. Foto: Val 202

To je že šesta večja dražba, ki jo je za pomoč projektu Botrstvo pripravil Val 202, njen izkupiček pa bo tokrat namenjen košarkarskim talentom.

Eden izmed njih je nadarjen devetošolec, ki ga trenerji uvrščajo med najperspektivnejše igralce v njegovi starostni skupini, večkrat pa je že zaigral tudi v starejši kategoriji. Na večjem turnirju v tujini so ga spomladi razglasili za najkoristnejšega igralca. »Mamo je izgubil že kot dojenček, pred nekaj meseci pa je nepričakovano izgubil še očeta. Živi s starejšim bratom in babico, zanj skrbi tudi stric, vendar je vse stroške izjemno uspešne športne poti težko kriti,« so zapisali na spletni strani Vala 202.

Dražba je bila namenjena tudi bratoma, starima 11 in 12 let, ki košarko obožujeta že od malega. Zaradi hudega nasilja sta z mamo pred dvema letoma končala v varni hiši in tudi od tam odhajala na košarkarske treninge. Mama zaradi hude finančne stiske sinovoma, ki se uvrščata med najbolj perspektivne košarkarje v svoji kategoriji, ne more kupiti niti osnovne opreme.

Organizatorji so pred dražbo napovedali, da bo glede na višino izkupička dražbe denar namenjen tudi drugim mladim športnim talentom, ki živijo v stiski. Pri vseh dražbah velja, da je izkupiček v celoti, brez slehernih odbitkov, namenjen in porabljen za otroke, za katere so se sredstva zbirala.

Dražba športnih copat Luke Dončića je segla čez meja Slovenije, saj so o njej pisali tudi španski mediji. Nataša Zanuttini, urednica dnevno aktualnega programa na Valu 202, je ob zaključku dražbe povedala: »Že šesto leto kot medijski partner sodelujemo v projektu Botrstvo v Sloveniji in smo izjemno veseli pobud, s katerimi lahko učinkovito pomagamo otrokom v stiski. Hvaležni smo Luki Dončiću, da nam je pomagal ustvariti še eno nepozabno zgodbo in s tem otrokom omogočil, da postanejo njegovi nasledniki.«

Ob zaključku dražbe se je oglasila tudi Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, pod okriljem katere poteka projekt Botrstvo v Sloveniji. »Za otroke so vzorniki v času njihovega razvoja izjemnega pomena. Po njih se zgledujejo, če pa jim zvezdnik, kot je Luka Dončić, nameni še pozornost in pomoč, pa je to neprecenljivega pomena. V projektu Botrstvo je veliko mladih športnih upov, tudi košarkarjev, ki potrebujejo finančno pomoč, da lahko trenirajo in razvijajo svoje talente,« je dejala.

Prodaja dveh lokov dua 2Cellos na dražbi Vala 202 je v projekt Botrstvo prinesla 17.000 evrov, zmagovite smuči Petra Prevca so navrgle 45.000 evrov, rumena majica zmagovalca dirke po Franciji Chrisa Frooma 23.500 evrov, dres Chelseaja 15.100 evrov in dres Cristiana Ronalda 9000 evrov, navaja Val 202.