Šuštarska nedelja: priložnost za Peko

Po zadnjih znanih podatkih ima Peko v celotni mreži zalogo okoli 400.000 parov v vrednosti 16 milijonov evrov.

Objavljeno
01. september 2013 19.45
Šuštarska nedelja 1.9.2013 Tržič Slovenija
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič – Šuštarska nedelja, ki so jo danes pripravili že 46., je po nekoliko kislem jutranjem vremenu zvabila v Tržič večtisočglavo množico ljudi. Domači proizvajalec in trgovec z obutvijo Peko je ob tradicionalni čevljarski prireditvi na stežaj odprl skladišče, saj nujno potrebuje likvidnostna sredstva.

Peko, Šuštarska nedelja in Bojan Križaj – to so simboli Tržiča. Tudi če Peka ne bo več, bo turistična prireditev ostala, šuštarija (čevljarstvo) pa tudi, pa tudi od drugod bodo prišli prodajat obutev in vse drugo, je danes pred Pekovo poslovno stavbo, na severni strani pročelja, ovešeni z reklamnim panojem za Lidl, ugotavljal zapriseženi Tržičan Lado.

Na več kot 250 stojnicah je bilo danes v Tržiču mogoče kupiti skorajda vse, od konopljenega olja, unikatnega nakita, Prešernovih poezij, majic s podobo Josipa Broza Tita, rabljenih in obnovljenih predmetov in usnjenih izdelkov do kož, avtomobilov, žganja, nabožnih slik, mlečnih izdelkov in mesovja vseh vrst, ljudstvo je z veselimi melodijami razveseljeval Pihalni orkester Tržič, promet ob glavnem prireditvenem prostoru je zastal, ko je nastopila kavbojska skupina Country Mačke in je župan Borut Sajovic nazdravil Peku na 120 let (letos, ko se verjetno najbolj krčevito bori za obstanek, praznuje 110 let!) in 50 let Šuštarske nedelje.

Posebno pozornost je vzbujala totalna razprodaja v šotoru pred Pekovo tovarniško trgovino. Vsaj 20 prodajalk se je trudilo v nepopisni gneči, ki se je začela že ob 9. uri, postreči kupcem, v pomoč jim je bil tudi predsednik uprave Peka Slavko Despotovič, ki je slekel suknjič in v beli srajci svetoval na moškem oddelku. Podobno je bilo v Pekovi tovarniški prodajalni, kjer je dobesedno zmanjkovalo zraka in so morali odpirati okna na stežaj.

Prireditev priložnost za Peko

Ob polnih urah si je bilo mogoče ogledati tudi Pekovo proizvodnjo. Vodja razvoja v Peku Hedvika Meglič je prvi skupini osmih radovednežev pojasnila, da v Tržiču na dan izdelajo 700 parov obutve iz usnja, kupljenega v Italiji.

Zdene je pokazal, kako računalnik reže goveje usnje za škornje, ki bodo izdelani v manjši kolekciji. Medtem ko sta mojster v montaži Zlato in mojster vzorčne delavnice Peter moškemu občinstvu razlagala podrobnosti o tem, kako delujejo stroji za navlačenje, je ženski del opazoval vzorce na balerinkah. Tigraste so moderne, so izvedele, ob negotovi usodi državnega Peka pa zaskrbljeno ugotavljale, da je najhuje, če lastnik ne ve, kaj bi počel s svojo lastnino.

Štefka, ki je pred 12 leti delala v montaži, na normo in v dveh izmenah, se je nostalgično spomnila nekdanjih časov. »Takrat je bilo vse v redu, dalo se je zaslužiti, no, zdaj je v Peku zaposlen sin. In vztraja,« je poudarila in pripomnila, da je že v soboto v tovarniški prodajalni, ko je bila še večja izbira, kupila tri pare Pekovih, in ne katerihkoli drugih uvoženih čevljev.

Toliko različne obutve, kot je je Peko dal na police ob letošnji Šuštarski nedelji, ni bilo na voljo še nikoli (okoli 30.000 parov po do 70 odstotkov nižjih cenah so vzeli iz tovarniškega skladišča), kajti kot je poudaril Despotovič, bi radi prodali čim več zaloge, ki se jim kopiči v skladiščih.

Po zadnjih znanih podatkih ima Peko v celotni mreži zalogo okoli 400.000 parov v vrednosti 16 milijonov evrov. Največ je je na Hrvaškem. Precej je menda neprodajljive.

V Peku upajo, da bodo s prodajo zalog dobili likvidnostna sredstva za poslovanje. Družba, kot je znano, prodaja tudi nepremičnine v Ljubljani (podhod Ajdovščina), Hrastniku, Tržiču in Kopru. »V tujini prodajamo nepremičnine v Srbiji in nekaj tudi na Hrvaškem, proizvodnja v Knjaževcu, kjer izdelujejo zgornje dele obutve, pa je, podobno kot v Tržiču, spet stekla. Zadovoljen sem, ker so banke prejšnji teden privolile v odlog odplačila glavnice za štiri milijone evrov obstoječih posojil do konca leta ... Kupcev je bilo danes na Šuštarski nedelji res veliko, jutri pa je nov dan in nova priložnost, da se dokažemo!« je dejal Despotovič.