Svet delavcev RTVS protestira

Poudarili so, da bodo programsko škodo zaradi zmanjšanega prispevka občutili predvsem gledalci in poslušalci.

Objavljeno
19. september 2012 14.02
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Svet delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je sprejel sklep, s katerim protestira proti znižanju rtv-prispevka za leto 2013. Predsednik Sveta Dejan Guzelj je v imenu vseh opozoril na škodljive posledice in možne krnitve programskih vsebin.

Navajajo, da kljub težkim ekonomskim razmeram v svetu in EU v zadnjih letih prispevka niso znižali v nobeni evropski državi.

Menijo, da so institucionalna in uredniška neodvisnost ter trajnostno financirane javne televizije ključni za razvoj evropske družbe in demokracije, kar je leta 2009 v resoluciji zapisal tudi Evropski parlament.

Posebej so poudarili, da bodo programsko škodo, ki bo nastala zaradi zmanjšanega prispevka, občutili predvsem gledalci in poslušalci.

Nižji prispevek »izjemen udarec«

Vlada je 23. avgusta sklenila, da se bo rtv-prispevek prihodnje leto znižal za deset odstotkov. Gospodinjstva bodo tako po novem plačevala 11,48 evra mesečno, kar je 1,2 evra manj kot letos. Znižanje je utemeljila z navedbo, da mora usodo državljanov in države ob vsesplošnem zategovanju pasu deliti tudi javna RTV.

Vodstvo RTVS je znižanje prispevka ocenilo kot »izjemen udarec delovanju javnega zavoda«. Ocenilo je tudi, da bi lahko zaradi znižanja brez dela ostalo od 300 do 400 sodelavcev RTVS, ukinili pa bi lahko tudi nekatere oddaje. Generalna direktorica Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) Ingrid Deltenre pa je premiera Janeza Janšo pozvala naj vnovič premisli o odločitvi.