Svet‘ Martin v Ljubljani uročil Trubarjevo cesto

Prva Martinova gostija je bila resnično kulinarično in vinsko nepozabna simfonija.

Objavljeno
13. november 2011 19.21
Posodobljeno
14. november 2011 06.00
Franci Stres
Franci Stres

LJUBLJANA – Če bi Slovenci tako pridno hodili na referendume in volitve kot na martinovanja in če bi bili pri vsakodnevnem delu tako zavzeti kot med povsod po Sloveniji (tudi tam, kjer o trti in grozdju ni duha ne sluha) na dober teden razpotegnjenimi Martinovimi gostijami, bi zanesljivo in že dolgo živeli v Eldoradu! »Slovenci ste res neverjetni. Topli, prijazni, odprti in naravnost kraljevsko darežljivi. Človek mora dobiti občutek, da se pri vas cedita med in mleko,« nas v petek zvečer v gneči pred briško Vilo Marica na vzhodnem koncu Trubarjeve ulice v Ljubljani ni mogel prehvaliti angleški arhitekt Andrews Redgreave, ki je imel pač srečo, da je zaradi mednarodnega seminarja arhitektov prvič obiskal Slovenijo in Ljubljano prav za martinovo in so ga še spodobno čvrste noge po Trubarjevi in mimo medanske Vile Marica 1 proti hotelu zanesle pravi dan in ob pravem času.

Vinska kapljica v Dunaj

Ko je videl, da v gneči na Trubarjevi in za vrati marca odprte Vile Marica 1 medanskih zakoncev Meri in Zlatka Mavriča - Belice ni človeka brez kozarca vina v roki in da se na petih različnih koncih zraven še dobro je, se je arhitekt Redgreave mimogrede vključil v zgodbo, pokusil dobesedno vse, na ulici prisluhnil Briškemu nonetu in Kranjskemu oktetu, ob slovesu, bila je skoraj polnoč, vzdušje v gneči 150 dobrojedcev in dobropivcev pa, kot se za medansko martinovanje v Ljubljani šika, gostitelja Zlatka Mavriča - Belico vprašal, ali je pri nas vsak večer ali vsaj vsak petek tako veselo. Ko je iz ust Belice, osedlanega z velikim klobukom, slišal, da ga je v Ljubljano prineslo za martinovo in da je imel pri vsem še dodatno srečo, da so ga noge nesle mimo, je siti, še malo ne več žejni, prezadovoljni in o slovenskih šegah za ta praznik dobro poučeni Anglež najprej globoko zavzdihnil, nato pa obljubil, da ga po letošnji nenadejani premieri ob letu ponovno vidimo.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Petkov popoldan je šel hitro v večer in potem že v kar bodičasto mrzlo noč ter sobotno jutro, ki ga je grela tudi pesem, ne le mlado vince.