Janez Janša po svetu za nacionalno varnost: Vlada bo v prihodnjih dneh ukrepe stopnjevala

Na svetu za nacionalno varnost se je sestal celoten politični vrh, povabljeni so bili tudi vsi predsedniki opozicijskih strank, ne pa tudi predsednik Sove Rajko Kozemelj.

Objavljeno
17. marec 2020 12.11
Posodobljeno
17. marec 2020 18.53
Poleg predsednika vlade, ki tudi vodi Snav, so del njega tudi vsi podpredsedniki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Naša prioriteta je, da zaščitimo najranljivejše, da poskrbimo za delovanje kritične infrastrukture, poskrbimo za blagovne rezerve in da zagotovimo zadostno količino zaščitne opreme. Če bi imeli te več, bi bilo bistveno manj zastojev,« je po koncu sveta za nacionalno varnost (Snav), ki se je tokrat sestal v najširši možni sestavi – a brez direktorja Sove, ki ga nova vlada precedenčno ni uvrstila med člane Snava in je zato tudi odstopil –, povedal predsednik vlade Janez Janša, sicer predsednik posvetovalnega telesa.

Napovedal je, da bo vlada v prihodnjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala. »Kar se tiče socialne varnosti in zagotavljanja kondicije gospodarstva in javnega sektorja, ki bo zagotavljal normalno življenje, bo vlada sprejemala vse potrebne ukrepe. Smo v razmerah, ko fiskalno pravilo ne velja, ko se ti okviri povsod širijo, da se bomo lahko soočili z izzivi,« je dejal še predsednik vlade. 

V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa se bo sprejemal zakonodajni paket, s katerim se bomo strateško soočili z izzivi. Vseh ukrepov danes še ni mogel napovedati, saj bodo odvisni od tega, kaj se bodo danes in v prihodnjih dneh dogovorili na evropski ravni. Ta zakon bo predvidoma pripravljen do konca prihodnjega tedna. Pri tem je predsednik vlade obljubil sodelovanje pri sprejemanju ukrepov vsem parlamentarnim strankam. Glede na to, da sta napovedana še dva dodatna zakona – trije so že vloženi v državni zbor –, je predsednik državnega zbora Igor Zorčič napovedal, da bodo jutrišnjo izredno sejo državnega zbora najverjetneje zamaknili za en dan in bo tako v četrtek, 19. marca.

»Težko bo, morda bo celo zelo težko, a skupaj nam bo uspelo. Pristojne službe ravnajo po najboljših močeh, v okoliščinah, ki jih prej nismo poznali,« pa je povedal predsednik republike Borut Pahor in dejal, da verjame, da bomo enotno premagali krizo. Po koncu zdravstvene krize pa se mu zdi pomembno, da tudi s sanacijskimi ukrepi poskrbimo za vse v približno enako meri.

Vlada se v tem trenutku ukvarja predvsem s tem, kako najbolj potrebnim – zdravstvenim zavodom in domovom za ostarele – zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Minister za obrambo Matej Tonin je dejal, da bodo danes z zaščitno opremo oskrbeli najnujnejše domove starejših in zdravstvene zavode, v sredo sledi milijonska dobava mask. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je dodal, da bo kmalu dovolj zaščitne opreme ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte.

V prihodnjih dveh ali treh dneh naj bi tako zagotovili dovolj zaščitnih mask, najprej več kot tri milijone kosov trislojnih kirurških mask, nato pa jutri še 1,5 milijona kosov mask tipa 2 in milijon kosov mask tipa 3 v ponedeljek.



Ob prihodu na sejo je uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin sicer ocenil, da se po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa stvari izboljšujejo. Madžarska je že odprla mejo za blagovni promet, pa tudi klima je pred odločanjem evropskih voditeljev po njegovih besedah bistveno boljša kot pred dnevi.

image
V državnem zboru se je sestal svet za nacionalno varnost. Na fotografiji: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Nekdanji premier in prvak LMŠ Marjan Šarec pa je komentiral razne očitke, ki letijo na ukrepanje njegove vlade. »Dejstvo je, da smo mi izvedli vse tiste ukrepe, zaradi katerih smo bili s strani nekaterih voditeljev EU tudi kritizirani, recimo zaprtje mej. Evropske države te ukrepe uvajajo šele danes,« je dejal in nadaljeval, da »je v tem času treba reševati to, kar je nujno potrebno, če imajo nekateri čas še o tem polemizirati na twitterju, potem pa ne vem, če jim bo vse zneslo«.

V Levici, kjer se z nekaterimi ukrepi nove vlade ne strinjajo, izpostavljajo, da vlada še ni ustrezno zaščitila samozaposlenih. Nekatere druge države so se po besedah koordinatorja Luke Mesca že odločile, da jih do 1. julija oprostijo plačevanja prispevkov, druge gredo v smeri, da se jim nudi minimalna socialna varnost, kar bo predlagala tudi Levica.

Opozarjajo pa tudi na novo metodologijo testiranj, saj je testiranje zgolj tistih z znaki okužbe po njihovih besedah v nasprotju s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in smernicami držav, ki se s krizo najbolje soočajo. V Levici so tako prepričani, da bi bilo treba vsem, ki so dnevno izpostavljeni stikom z ljudmi, nuditi brezplačno testiranje. Predlagali bodo tudi, da se vlada zadolži za 400 milijonov evrov, ne pa da ta sredstva vzame iz linearnega zmanjšanja izdatkov proračunskih porabnikov.

Svet za nacionalno varnost brez direktorja Sove

Z vladnim odlokom, ki so ga sprejeli včeraj, so bili v svet za nacionalno varnost imenovani predsednik vlade, ki je tudi predsednik sveta, podpredsedniki vlade, minister za notranje zadeve, minister za zunanje zadeve in minister za finance. Kar pomeni, da po novem člana sveta za nacionalno varnost torej nista več direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije – v nasprotju s pričakovanji vlada Janeza Janše dosedanjega direktorja Rajka Kozmelja še ni zamenjala – in minister za pravosodje, so pa člani po novem podpredsedniki vlade. Trenutno so to predsedniki koalicijskih strank oziroma ministri za gospodarstvo, za kmetijstvo in za obrambo. Doslej je bil sicer minister za obrambo naveden med člani sveta po funkciji.

Ko svet za nacionalno varnost obravnava vprašanja nacionalne varnosti, ki zahtevajo usklajeno delo, njegov predsednik na sejo povabi predsednika države, predsednika državnega zbora, predsednika državnega sveta, predsednika največje opozicijske stranke, predsednike drugih državnih organov in predstavnike drugih organizacij ...