Svetilnik bi bil z malo truda lahko že odprt

Čeprav večja gradbena dela na svetilniku, piranski znamenitosti, niso potrebna, bodo del objekta za javnost odprli šele v začetku avgusta.

Objavljeno
28. junij 2012 15.53
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Kaže, da svetilnik na piranski Punti do konca poletja še ne bo odprt za javnost, čeprav civilna iniciativa Meščani Pirana, ki jo v tem projektu vodi Tončka Senčar, že dve leti pritiska na občinske uradnike, naj vendarle kaj ukrenejo z eno najlepših piranskih razglednih točk. Z malo truda bi ga odprli v desetih dneh, toda tam, kjer imajo glavno besedo uradniki, traja vse veliko dalj časa.

»Malo sem razočarana, saj so nam na občini sprva obljubili, da bodo svetilnik za javnost odprli najpozneje 18. junija, nato so datum prestavili na prve julijske dni, zdaj govorijo o avgustu,« je dejala Tončka Senčar. Kljub temu je srečna, da se projekt vendarle premika.

Takoj ko je stopnišče na teraso pet minut odprto, že pridejo radovedni turisti in pravijo, da je to eden najlepših razgledov na mesto – z drugega zornega kota, je dejala Pirančanka, ki ima s svojo vztrajnostjo največ zaslug, da se bo s svetilnikom v zaspanem Piranu vendarle nekaj naredilo.

Predstavniki civilne iniciative so 1. aprila pripravili dan odprtih vrat in tedaj je svetilnik obiskalo več sto Pirančanov in turistov, že pred tem so v njem opravili čistilno akcijo. Svetilnik bi bil ena od mestnih znamenitosti, s simbolično vstopnino en evro pa bi bil že prvo leto lahko povrnjen del v sanacijo vloženega denarja.

Če bi zavihali rokave

Zavod za varstvo kulturne dediščine je 10. junija že izdal soglasje in smernice za nujna investicijsko-vzdrževalna dela, za katera so v občinski upravi predvideli 20.000 evrov proračunskega denarja.

»Kolikor sem si včeraj znova lahko ogledala svetilnik, se zdi, da za odprtje ni potrebnega veliko dela. Popraviti in pobarvati je treba okna, vrata, nekoliko utrditi ograjo in vse skupaj počistiti. Od aprila še niso odnesli tistih smeti, ki jih mi nismo mogli,« je opozorila Tončka Senčar.

Svetilničarjevo stanovanje bo prišlo na vrsto, ko bo občina pridobila dokumentacijo za temeljito rekonstrukcijo svetilnika, gradbeno dovoljenje in zagotovila nekaj več denarja. Zdaj bi bilo treba opraviti le najnujnejša vzdrževalna in obnovitvena dela na zunanjem delu svetilnika. Še naprej ga bo upravljala občina Piran, ki namerava k obnovitvenim delom povabiti tudi piransko društvo Anbot.

Do konca poletja bi za javnost lahko odprli zunanji dela svetilnika – stopnišče, ki vodi do terase polkrožnega stavbišča na Punti. Z malo dodatnega truda bi lahko odprli tudi stolp, ki so ga prenovili pred nekaj leti in kjer bi morali obnoviti samo vrata, vgraditi nekaj svetil ob notranjem stopnišču (električni kabli so že položeni) in omejiti dostop na stolp, na katerem je prostora le za pet ali šest ljudi hkrati.

Če bi malo bolj zavihali rokave, bi najnujnejša dela lahko opravili v dobrem tednu dni. Iz občinske službe za odnose z javnostmi nam je Slavica Tucakov odgovorila, da bo sanacija svetilnika predvidoma izvedena do konca julija. Zunanji del pa bo za javnost odprt v začetku avgusta.

Vendar so roki v Piranu, kjer z obnovo madrača zamujajo 580 dni, zelo raztegljiv pojem.