Svetniki obsodili Piramido

Programski svet RTV SLO je sprejel sklep, da oddaja Piramida, v kateri je poslanec SNS Zmago Jelinčič z nestrpnimi izjavami širil sovražni govor, ni bila v skladu s programskimi standardi.

Objavljeno
19. december 2006 18.31
Seja programskega sveta RTV
Ljubljana - Programski svet RTV Slovenija je na današnji izredni seji sprejel sklep, da oddaja Piramida ni bila v skladu s programskimi standardi, zato vodstvu naroča, da sprejme ustrezne sklepe in o njih poroča na naslednji seji. Zaradi poteka današnje seje pa so iz programskega sveta odstopili trije od petih predlagateljev te izredne seje, in sicer Spomenka Hribar, Tanja Lesničar Pučko in Vlado Miheljak.

Predsednik programskega sveta Stane Granda je takoj po seji pojasnil, da obžaluje te odstope in da so ga svetniki s tem zelo presenetili. Izrazil je upanje, da se bo vsaj kdo izmed njih premislil. Naslednja seja bo predvidoma februarja, Granda pa upa, da bo državni zbor do takrat zapolnil izpraznjena mesta z novimi kandidati.

Jelinčiča niso povabili v polfinalno oddajo

Sicer pa so člani programskega sveta o Piramidi danes burno razpravljali. Generalni direktor Anton Guzej je uvodoma predstavil nekaj ukrepov, ki jih je vodstvo sprejelo takoj po sporni oddaji, 28. novembra. Tako so se med drugim odločili, da ponovitve oddaje ne bo, poslanca SNS Zmaga Jelinčiča niso povabili v polfinalno oddajo, samo vodstvo pa se je od oddaje tudi distanciralo. Spomenka Hribar je ob tem menila, da je bilo to premalo in da bi se moralo vodstvo Romom tudi opravičiti.

Svetnik Tino Mamič je dejal, da širjenje nestrpnosti v Jelinčičevem govoru v oddaji Piramida "ni le vprašanje za RTVS, ampak tudi za pravno državo, ki dovoli, da nek politik tako govori".

“Jelinčič je oddajo uporabil v svoj prid"

Vlado Miheljak je menil, da Jelinčič oddaje ni zlorabil, ampak jo je le uporabil v svoj prid. Dodal je, da bi v tistem trenutku moralo vodstvo storiti radikalno potezo, kot je na primer izklopiti mikrofon. "To, kar se je takrat zgodilo, se je moralo zgoditi, saj je bila že prva oddaja Piramida na meji ekscesa," je še dejal. Lesničar Pučkova se je strinjala, da je bila oddaja sporna že prej in da je bilo moč pričakovati takšen izid.

Pomočnik direktorja TVS Igor Pirkovič je ob tem pojasnil, da si takrat nihče ni upal izključiti mikrofona. Prav zato so po njegovih besedah v vodstvu pravno službo prosili, da pripravi določene rešitve za takšne ali podobne primere. Možina je dejal, da je Jelinčič pred oddajo obljubil, da bo "obvladal svoj govor", ter dodal, da je poslanec SNS v oddajo prišel rušit vodstvo RTV.

Sicer pa je danes iz programskega sveta RTVS zaradi nezdružljivosti opravljanja funkcij odstopila tudi Tatjana Pirc, ki je postala odgovorna urednica prvega programa Radia Slovenija.

Sprejeli programski načrt

Programski svet RTV Slovenija je na današnji redni seji sveta sprejel programski načrt za leto 2007 in dal soglasje k finančnemu predlogu za naslednje leto. Člani sveta so se seznanili z nekaterimi aktualnimi zadevami in sprejeli poslovnik.

Kar zadeva aktualno politiko na RTVS, so se člani programskega sveta seznanili s kadrovskimi spremembami v javnem zavodu. Direktor Radia Vinko Vasle je predstavil odgovorne urednike v posameznih programih, direktor Televizije Jože Možina pa je je pojasnil, da so na TVS zaenkrat imenovali le Petra Radoviča, in sicer za odgovornega urednika razvedrilnega programa.

Programski svet je z dopolnilom člana sveta Jerneja Pikala po natančnejši opredelitvi za sklic izrednih sej sprejel poslovnik. Pikalo je namreč predlagal, da se mora razlog za sklic izredne seje natančno utemeljiti, sama seja pa mora biti sklicana v roku 14 dni. Uvodoma je bilo namreč med člani nekaj polemičnih razprav glede pravilnosti postopkov za sklic izredne seje šele po redni seji.

Povečanje prihodkov iz oglaševanja

Člani sveta so se seznanili tudi s programsko-produkcijskim načrtom RTVS in programskimi shemami za leto 2007. Generalni direktor javnega zavoda Anton Guzej je pojasnil, da v prihajajočem letu med drugim načrtujejo povečanje prihodkov iz oglaševanja, saj želijo iz tega naslova dobiti 5,5 milijarde tolarjev.

Milijarda tolarjev za obogatitev programskih vsebin

Sicer v letu 2007 po Guzejevih besedah načrtujejo tudi obogatitev programskih vsebin, čemur bodo namenili dodatno milijardo tolarjev več sredstev. Omenil je tudi, da je eden izmed ciljev zmanjšanje števila zaposlenih. Zavod RTVS namreč zaposluje 2170 oseb, do konca prihodnjega leta pa nameravajo to število zmanjšati pod 2000 oseb.

V investicije bo javni zavod v letu 2007 namenil 4,9 milijarde tolarjev, kar je po besedah Guzeja enkrat več kot minulo leto. Na TVS tako med drugim uvajajo digitalno televizijo in parlamentarni program, načrtujejo pa tudi nadomestno gradnjo multimedijskega centra na ulici Komenskega (za to je predvidenih pet milijard tolarjev). Predsednik programskega sveta Stane Granda je ob tem dodal, da se na TVS uvaja tudi program za romsko manjšino.

Dnevnik in Odmevi v prenovljeni obliki

Direktor Televizije Jože Možina je pojasnil, da se znotraj informativnega programa z 8. januarjem na televiziji v prenovljeni obliki začenjata Dnevnik in Odmevi, medtem ko bo celovita grafična podoba spremenjena 8. februarja. Med drugim je omenil tudi načrte za uvedbo posebne oddaje o zdravstveni tematiki enkrat tedensko. Direktor Radia Vinko Vasle pa je dejal, da na radiu večjih preobratov ne načrtujejo.

Člani programskega sveta so se seznanili tudi s predlogom za uvedbo varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Funkcija ombudsmana na RTV bi se opravljala poklicno. Več o tem pa bodo člani sveta razpravljali na naslednji seji, predvidoma februarja.