Svetniki v Kamniku spet o knjižnici in Francetu Balantiču

Kamniški župan Marjan Šarec predlaga novo ime za javni zavod: Mestna knjižnica Kamnik - Komenda.

Objavljeno
23. november 2015 18.54
hanc kamnik
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kamnik – Jutri bodo kamniški občinski svetniki znova odločali o preimenovanju knjižnice. Tokrat iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik - Komenda. Na spletni strani magazina Časnik svetnike s peticijo pozivajo, naj zavrnejo spremembo imena.

Spomladi sta kamniški in komendski občinski svet v imenu ustanoviteljev, občin Kamnik in Komenda, Matično knjižnico Kamnik preimenovala v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik. Iztok Čebašek je začel zbirati podpise proti preimenovanju in opozoril na »zamegljene predlagatelje« ter na prenagljeno odločanje v kamniškem in komendskem občinskem svetu, saj občini nista upoštevali mnenj občanov.

Čebašek je del javnosti razburil z izjavo, da Balantič ni bil le odličen pesnik, ampak tudi »kolaborant – častnik domobranskih vojaških enot, ki so aktivno sodelovale z okupatorsko vojsko nacifašističnega zavezništva«. Ko je junija dobil pisni zagotovili kamniškega župana Marjana Šarca in komendskega župana Stanislava Poglajna, da bosta preimenovanje znova uvrstila na dnevi red jesenskih sej, je Čebašek ustavil zbiranje podpisov. Vseh skupaj naj bi bilo več kot 900.

Tokrat peticija za Balantiča

Na to dogajanje so se odzvali v spletnem magazinu Časnik in napisali izjavo z naslovom France Balantič sodi v javni spomin slovenskega naroda in jo dali v podpis nekaterim akademikom, kulturnikom, zgodovinarjem, publicistom. V nekaj dneh jo je podpisalo več kot 100 ljudi. Skupaj z društvom Demos na Kamniškem so organizirali tudi odmeven pogovorni večer v knjižnici.

Župan Šarec je pozneje opozoril, da ima »vsak legitimno pravico povedati, kaj misli, da pa je izjava prišla iz Ljubljane in od tam je tudi večina podpisnikov«.

Pred nekaj dnevi pa je bila na strani spletnega magazina Časnik objavljena še ena peticija z naslovom Vztrajajte na poti sprave!, v kateri pobudniki pozivajo občinske svetnike Kamnika in Komende, naj zavrnejo spremembo imena. »Naj občini Kamnik in Komenda ne zapravita svoje časti, naj se ne odrečeta pesniški veličini Franceta Balantiča,« je zapisano pod peticijo.

Dovolj podpore predlogu

V Komendi bodo o spremembi odloka odločali 19. decembra, v Kamniku pa jutri. »Pričakujem argumentirano razpravo, do druge obravnave, ki bo januarja, bo mogoče soočiti stališča in podati druge predloge. Preimenovanje v Mestno knjižnico Kamnik - Komenda je zgolj predlog in ga je mogoče spremeniti na predlog občinske uprave ali pa z amandmajem v drugi obravnavi,« je včeraj dejal župan Šarec.

Podpredsednik stranke Lista Marjana Šarca – Naprej Kamnik in kamniški podžupan Igor Žavbi pričakuje, da bo predlog za ponovno preimenovanje dobil zadosti glasov v 29-članskem občinskem svetu. Poleg 14 glasov, ki jih bodo prispevali svetniki Naprej Kamnik, naj bi županov predlog podprli tudi štirje svetniki Liste Dušana Papeža, ki je bila še do pred 14 dnevi v opoziciji, nekateri od njih pa so že spomladi dvomili o postopku poimenovanja po Balantiču. Enajstega novembra sta namreč Šarec in Papež podpisala partnerski sporazum o sodelovanju, ki naj bi pripomogel k »učinkovitejšemu in hitrejšemu razreševanju vprašanj«.