Svetniki v strahu čakajo sejo o Alei Iacti

Protikorupcijska komisija ustavila postopek zoper domnevnega 'črnega' lobista zaradi pomanjkanja dokazov.

Objavljeno
19. september 2012 16.34
Sailaway hotel
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šempeter pri Gorici - Pred današnjo sejo šempetrsko-vrtojbenskih svetnikov, kjer bodo odločali o soglasju lokalne skupnosti za opravljanje igralniške dejavnosti družbe Alea Iacta, se temperatura približuje vrelišču. Tudi na račun domnevnega 'črnega' lobiranja za projekt Sailaway.

Ob lanskoletnem odločanju o podelitvi soglasja je enajst od šestnajstih svetnikov dobilo opozorilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ker niso prijavili Davorina Vidmarja, domnevnega neregistriranega lobista v primeru projekta Sailaway.

Osem svetnikov občine Šempeter-Vrtojba je zdaj pisalo KPK in zavrnilo, da bi kdaj kdo lobiral za njihov glas. »Domnevni neregistrirani lobist je govoril z vsemi šestnajstimi svetniki, pa smo opozorilo dobili le nekateri. Prav tako domnevni neregistrirani lobist še danes ni dobil odločbe, s katero bi KPK ugotovila, ali sploh je lobiral,« pravi osmerica, ki ne želi biti imenovana.

»Z lažmi želijo vplivati na delo občinskega sveta«

Na KPK so potrdili, da je bil »prekrškovni postopek zoper domnevnega 'črnega' lobista zaradi pomanjkanja dokazov ustavljen«, kar na zadevo meče še bolj čudno luč, saj je enajst svetnikov opozorila KPK očitno dobilo, še preden je komisija sploh dokazala, da je domnevni 'črni' lobist dejansko 'črn'.

»Verjetno gre za spopad na višjem nivoju, zato se podpisani občinski svetniki želimo od teh dogajanj distancirati. Tisti, ki širijo laži o podkupovanju in lobiranju v zvezi s projektom Sailaway, ovirajo delo občinskega sveta in želijo vplivati na njegove odločitve,« še poudarja omenjena osmerica svetnikov.

Da se pri postopku za pridobitev koncesije ponavljajo nepravilnostih, pa so očitno prepričani tudi v družbi Alea Iacta in njeni lastnici družbi Priori. Menijo, da hoče nekdo obema družbama povzročiti gospodarsko škodo. »V družbah Alea Iacta in Priori bomo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito poslovnih interesov in ugleda družb.

Navezali smo stik s Protikorupcijsko komisijo, kamor posamezniki pošiljajo krive prijave, kar je sicer kaznivo dejanje. Resnost pri gradnji turističnega centra bomo ponovno dokazali že v naslednjih dneh, ko bomo že začeli s sondiranjem trga dela na Goriškem, na podlagi česar bomo ocenili razpoložljivost obsega ustrezne delovne sile za center Sailaway,« še poudarjajo.