Svetovni dan živali: lastništvo živali je odgovornost

Civilna iniciativa za cirkuse brez živali bo prikazala posledico metafizičnega prepada med ljudmi in ostalimi živimi bitji.

Objavljeno
03. oktober 2012 17.31
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ob dnevu živali - 4. oktobrom Veterinarska uprava RS prosi lastnike in skrbnike živali, da se zavedajo, kako pomembno je biti odgovoren lastnik živali.

Vsako leto namreč veterinarska uprava odvzame približno 300 živali in izreče približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalim.

Civilna iniciativa za cirkuse brez živali bo na jutrišnji dan živali na Prešernovem trgu prikazala posledico metafizičnega prepada med ljudmi in ostalimi živimi bitji. Sredi Prešernovega trga bo inštalirana velika oranžna pentlja, ki simbolizira svetovni dan živali, okoli nje pa razstavljene slike žrtev industrij in aktivnosti, ki živali obravnavajo zgolj kot človeške objekte, lastnino, sužnje ali pa so kakor koli drugače na razpolago ljudem.

Zveza ekoloških gibanj Slovenije - ZEG, nevladna okoljska organizacija ob Svetovnem dnevu varstva živali, daje javno pobudo za ustanovitev državnega »Sveta za zaščito živali in njihovih biotopov« in o pripravi posebne uredbe-odloka ter študije (po sklicu strokovnega posveta) o stanju (ne)gradnje slovenskih cestnih (AC), železniških prehodov in podhodov za gozdno divjad.

Menijo namreč, da z lovskimi in ribolovnimi načrti preveč pogosto posegamo v naravno razmerje živalskih vrst. »Soočeni smo s prevelikim številom za lov zanimivih živali in vnašanjem tujih, našim razmeram neprimernih živalskih vrst,« so zapisali v izjavi za javnost v kateri opozarjajo na še mnoge druge pereče probleme na področju zaščite, varovanja in ohranjanja živali.

Različna društva po celi Sloveniji za ta dan ali prihodnje dni pripravljajo različne aktivnosti za dobrobit živali in prosijo državljane, da podprejo njihova prizadevanja.