Sviz danes o usodi stavke, Cerar optimističen

Premier Miro Cerar verjame, da lahko zadnji vladni predlog pripelje do dogovora s sindikati.

Objavljeno
12. marec 2018 09.24
Branimir Štrukelj in Lilijana Kozlovič
A. S. H., STA, Be. B., Ma. F.
A. S. H., STA, Be. B., Ma. F.

Ljubljana – Premier Miro Cerar je po srečanju s sindikati javnega sektorja, na katerem so jim v odgovor na stavkovne zahteve predstavili približevalni predlog, ocenil, da bi ta lahko pripeljal do končnega dogovora s sindikati. Razkriti ga ni želel, je pa prva vladna pogajalka Lilijana Kozlovič dejala, da se sindikati približujejo vladnim predlogom.

Današnjega srečanja sta se udeležila tudi prvaka Desusa in SD, Karl Erjavec in Dejan Židan, ki pa po srečanju prav tako kot predstavniki sindikatov izjav nista dala. Po predstavljenem vladnem približevalnem predlogu se namreč praktično takoj po srečanju nadaljujejo pogajanja, najprej s šolskim sindikatom Sviz, ki bo danes odločal tudi o usodi za sredo napovedane stavke.

Sledila bodo še skupna pogajanja s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška ter Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Predvidoma v torek naj bi se sestali s policijskima sindikatoma, po napovedih Kozlovičeve jih čaka tudi srečanje s pooblaščenimi uradnimi osebami.

Kakšen predlog je vlada danes predstavila sindikatom, tako Cerar kot Kozlovičeva nista razkrila. Kot je dejal Cerar, se je dialog vlade s sindikati v zadnjih dneh izjemno intenziviral, ponovil je, da skupaj iščejo rešitev, ki bi bila dobra za vse in »ne bi ogrozila javnofinančne slike, ki smo jo izboljšali v zadnjih letih«.

O današnjem predlogu, ki so ga uskladili v koaliciji in sindikalni strani predstavili v »osnovnih obrisih«, bo po Cerarjevih napovedih vlada odločala v četrtek. Kot je poudaril, koalicijske stranke za njim čvrsto stojijo in želijo, da ne bi prišlo do stavk.

Kozlovičeva pa je pojasnila, da se tudi sindikati približujejo predlogom, ki jih je dala vlada. Predlogi po njenih navedbah naslavljajo tako najšibkejše kot tudi visoko izobražene oziroma najbolj zahtevna delovna mesta. »Znotraj posameznih skupin pa skušamo pogledati, katere so tiste vsebine, ki so zanje najbolj pomembne,« je dejala. Dodala je še, da pa morajo v sklepni fazi rešitve uravnotežiti tudi med sindikati samimi.

Kozlovičeva verjame, da je možno preprečiti stavke. Kot je pojasnila, so nedorečene ostale še »manjše vsebine«, za katere pa meni, da se o njih lahko dogovorijo, saj da je vladna ponudba konkretna.