SVIZ: Denarja na inštitutih ne bo niti za plače

Mednarodnih in državnih razpisov je manj kot minulo leto, zato sredstev primanjkuje na vseh inštitutih.

Objavljeno
15. november 2013 12.38
bsa genske raziskave
S. M., šolstvo
S. M., šolstvo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je na ministra za vzgojo, izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil pismo, v katerem ga z veliko zaskrbljenostjo opozarja na vztrajno slabšanje razmer v visokem šolstvu in znanosti.

Inštituti namreč po njihovih besedah glede na zdajšnji finančni položaj in nadaljnje slabe obete prihodnje leto ne bodo mogli zagotoviti niti plač zaposlenim, kaj šele vlagati v razvoj.

Spričo tega bodo prisiljeni odpovedovati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, nekaterim sodelavcem pa ne bodo mogli podaljšati pogodb, sklenjenih za določen čas, so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik Sindikalne konference visokega šolstva in znanosti SVIZ dr. Matjaž Gams poudarja, da je mednarodnih in državnih razpisov manj kot minulo leto, zato sredstev primanjkuje na vseh inštitutih. A v javnosti o agoniji inštitutov ni slišati skoraj nič, saj so njihovi direktorji neposredno podrejeni resornemu ministrstvu.

»Obenem so pritiski na inštitute za tistimi na visoko šolstvo in znanost, ki smo jim bili priča v prejšnjem mandatu, dosegli še en višek. Sredstva se z inštitutov samodejno prenaša v druge resorje, od katerih nekateri beležijo celo rast, medtem ko se od inštitutov zahteva radikalna znižanja,« so še zapisali v sporočilu.

SVIZ je v pismu dr. Jerneju Pikalu jasno povedal, da se bo sindikat, če se agonija inštitutov ne bo končala, solidarno postavil v bran stroke, ministra pa je v izogib temu zaprosil za čimprejšnji sestanek o omenjeni problematiki.