Sviz proti visokim cenam maturitetnih del

Sindikat vzgoje pričakuje, da bo ministrstvo preprečilo, da bi šole postale prostor trženja in komercialnih aktivnosti.

Objavljeno
06. maj 2014 15.42
*iza* Matura
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od ministrstva za izobraževanje pričakuje, da bo podprlo interese šol, dijakov in njihovih staršev, da bi bila maturitetna dela cenovno dostopnejša.

Sviz opozarja na nesprejemljivo prakso ene od slovenskih založb, ki po njihovih navedbah monopolno trži romana za maturitetni esej in spremljevalni priročnik, ki jih bodo dijaki prihodnje leto potrebovali pri pripravah na opravljanje splošne mature iz maternega jezika.

Na visoko ceno omenjenega gradiva pa so resornega ministra Jerneja Pikala s pismom opozorili tudi zaposleni na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad, so zapisali v sindikatu.

Sindikat navaja, da je cena maturitetnih romanov in priročnika »ob vnaprej zagotovljeni in nemajhni nakladi ter nekomercialnem namenu maturitetnih del nedopustno visoka, tovrstno zaslužkarstvo pa povsem nesprejemljivo«.

»Ob tako dragem maturitetnem gradivu in ob aktualnih finančnih razmerah, v katerih mora delovati slovensko izobraževanje glede na minule varčevalne posege na to področje, šole tudi težko zagotovijo večje število izvodov knjig, ki jih potrebujejo za učitelje in za tiste dijake, ki stroška ne bodo zmogli,« so še zapisali v sindikatu.