Sviz: Rezi v učiteljske plače najgloblji v Sloveniji

Izpostavljeni v poročilu: V Sloveniji, Grčiji in na Portugalskem so se plače v šolskem letu 2012/2013 spet znižale.

Objavljeno
09. oktober 2013 15.26
sipic/POUK KITAJSCINE
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poročilo Eurydice o plačah učiteljev v Evropi potrjuje, da varčevanje v izobraževanju ne vodi iz krize, temveč je potrebno kakovostno izobraževanje, menijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Po njihovih navedbah je tudi letos Slovenija izpostavljena kot država, v kateri so se plače učiteljev spet znižale.

V Svizu verjamejo, da politika, ki zmanjšuje javne izdatke za izobraževanje ali kako drugače ogroža položaj in kakovost učiteljskega poklica, povzroča ogromno dolgoročno škodo svojim državljanom in močno znižuje lastne možnosti gospodarskega okrevanja, rasti in razvoja.

Kot so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost, so že po podatkih poročila o plačah učiteljev za šolsko leto 2011/2012, ki ga za Evropsko komisijo pripravlja evropsko informacijsko omrežje Eurydice, proračunske omejitve in ukrepi poleg učiteljev na Irskem, v Grčiji, Španiji in na Portugalskem najbolj prizadeli prav slovenske učitelje.

Tudi letos je Slovenija ob Grčiji in Portugalski v poročilu, objavljenem minuli teden, izpostavljena kot država, v kateri so se plače v šolskem letu 2012/2013 spet znižale zaradi splošnega znižanja plač vseh zaposlenih v javnem sektorju, navajajo.

Omenjeno poročilo so označili kot »še eno od številnih budnic oblikovalcem šolske politike širom Evrope in v Sloveniji, da je izobraževanje preprosto prepomembno področje, da bi v njem tudi z nenehnimi posegi v učiteljske plače iskali neskončne prihranke in na njegov račun skušali iziti iz krize«.

Slovenski učitelji so sicer ohranili kupno moč, kakršno so imeli leta 2000, a to po mnenju Sviza »pomeni le, da so bile v t. i. kriznih letih s posegi v učiteljske plače izničene praktično vse pridobitve, ki so si jih učitelji priborili v obdobju od leta 2003 do 2006, ko smo bili priča največji odpravi nesorazmerij med učitelji in drugimi primerljivimi poklici (denimo zdravniki in uradniki)«.