Sviz zahteva sestanek z Lukšičem in Krebsovo

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj poudarja, da je delo spremljevalcev gibalno oviranih učencev in dijakov z več motnjami v zavodu CIRIUS specifično in ni primerno uvrščeno v plačni sistem za javni sektor.

Objavljeno
19. oktober 2009 16.17
slika je simbolna
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - V Svizu pred stavko spremljevalcev gibalno oviranih učencev in dijakov z več motnjami v zavodu CIRIUS Kamnik zahtevajo takojšen sestanek z ministroma za šolstvo Igorjem Lukšičem in za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj poudarja, da to specifično delovno mesto ni primerno uvrščeno v plačni sistem za javni sektor.

Sestanek sicer, kot je na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, ne bo preprečil opozorilne dvourne stavke, lahko pa nakaže možne rešitve.

 

V času četrtkove opozorilne stavke 25 v zavodu zaposlenih spremljevalcev bo za učence in dijake s posebnimi potrebami poskrbljeno.

 

Krivdo za nastalo situacijo vidi Štrukelj v hitenju pri uveljavitvi novega plačnega sistema oz. izplačilu novih poračunov plač še pred državnozborskimi volitvami leta 2008: "Ena od popolnoma nesprejemljivih žrtev za to so tudi spremljevalci otrok v kamniškem zavodu."

 

Glavni tajnik šolskega sindikata je bil kritičen tudi do odzivnosti ministrstev za šolstvo in šport ter za javno upravo, od katerih so po njegovo v letu dni dobili le formalne odgovore. V tako birokratskem pristopu po njegovo ni bilo "nobene volje, da bi se neka realno obstoječa situacija, ki kliče k rešitvi, rešila".

 

Kot je znano, stavkovne zahteve predvidevajo preimenovanje in uvrstitev delovnega mesta v katalog delovnih mest javnih uslužbencev z nazivom delovnega mesta "spremljevalec skupine gibalno oviranih učencev in dijakov z več motnjami", umestitev delovnega mesta v 20. plačni razred (iz sedanjega 17. razreda) ter pripadajoči osemodstotni dodatek za posebne obremenitve za delo v prilagojenem posebnem programu.