Sviz želi, da se stranke opredelijo do njegovih stavkovnih zahtev

Štrukelj: »S tem želimo razpravo o vzgoji in izobraževanju vsiliti kot predvolilno temo.«

Objavljeno
29. marec 2018 14.06
SVIZ stavka
Š. J., STA
Š. J., STA

Ljubljana – Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na politične stranke naslovil dopis, s katerim jih poziva, naj se opredelijo do stavkovnih zahtev. »S tem želimo razpravo o vzgoji in izobraževanju vsiliti kot predvolilno temo,« je na novinarski konferenci povedal glavni tajnik Branimir Štrukelj.

Po Štrukljevih besedah od strank pričakujejo konkretne odgovore, saj se bodo na podlagi njih o tem, katero stranko bodo podprli na volitvah, najverjetneje opredeljevali tudi njihovi člani. »Ni se nam namreč še zgodilo, da bi toliko ljudi pozivalo, naj stranke povedo, kakšna so njihova stališča do naših zahtev,« je dejal Štrukelj.

Od strank želijo tako med drugim izvedeti, ali se strinjajo, da bi se moral delež bruto domačega proizvoda, ki ga država namenja za vzgojo in izobraževanje, s 4,6 odstotka zvišati na 5,3 odstotka, kolikor je znašal leta 2005. Zanima jih, ali se strinjajo, da je treba odpraviti zaostajanje plač v vzgoji in izobraževanju za primerljivimi delovnimi mesti v drugih delih javnega sektorja, pa tudi, ali se stranke strinjajo z dogovorom, ki ga je Sviz dosegel z vlado na zadnjih pogajanjih, a ga pozneje vlada ni podpisala. Po njem bi se plače vzgojiteljem in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem zvišale za dva plačna razreda, razrednikom pa za tri. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo bi se regres po dogovoru v povprečju zvišal za 200 evrov, in sicer na 1050 bruto.

Štrukelj: Stavka Sviza po premierovem odstopu ni zamrznjena

V Svizu odgovore na svoja vprašanja pričakujejo najpozneje do 11. aprila. Če jih ne bodo dobili tudi do začetka maja, pa razmišljajo, da bi pred posameznimi strankami pripravili shod, na katerem bi jih pozvali, naj se opredelijo do njihovih stavkovnih zahtev.

Štrukelj je danes ponovil, da stavka Sviza po odstopu premiera Mira Cerarja ni zamrznjena. Je aktivna, preložen je zgolj konkreten datum naslednjega množičnega dogodka, je dejal.

Poudaril je, da v sindikatu od svojih zahtev ne bodo odstopili in da vse še naprej veljajo. »Pri tem bomo vztrajali toliko časa, dokler ne pridemo do cilja,« je napovedal. Dodal je, da je njihova nosilna zahteva enako plačilo za vsa primerljiva delovna mesta v javnem sektorju.

Glede Cerarjevega odstopa pa je dejal: »Ni dvoma, da je šlo za sebično ravnanje v smislu bolje politična kalkulacija kot odgovornost, ki jo imam kot predsednik vlade.«