Svizova opozorila Virantu

Na Svizu so se ostro odzvali na napoved Gregorja Viranta, da bo treba iskanje notranjih rezerv razširiti tudi na šolstvo.

Objavljeno
07. november 2011 18.22
Posodobljeno
07. november 2011 18.35
N. Ž., notranja politika
N. Ž., notranja politika

Ljubljana - V Sindikatu zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi (Sviz) so se takoj ostro odzvali na nedavno napoved Gregorja Viranta, da bo treba iskanje notranjih rezerv z državne uprave razširiti tudi na druge dele javnega sektorja, torej tudi na šolstvo.

Reševanje krize s poslabšanjem razmer v izobraževanju je nesprejemljivo in napačno. Zgled bi nam morala biti Danska in druge razvitejše države, ki vidijo pot iz krize v povečanju sredstev, namenjenih za izobraževanje, sta med drugim zapisala tajnik Sviza Branimir Štrukelj in predsednica Sviza Jelka Velički v pismu Virantu.

V njem ga pozivata, naj podrobneje pojasni napovedane ukrepe v šolstvu, in opozarjata na moč 40.000-članskega sindikata.

V pismu še pravita, da svojega članstva niso nikoli pozivali k podpori ali nepodpori katere koli stranke. Toda če bo lista vztrajala, se tokrat ne bodo mogli izogniti, da ne bi opozorili na predvidene rešitve.

»Recimo z minimalnim povečanjem števila otrok v razredu. Morda z zaprtjem kakšne podružnične šole. S prevetritvijo podpornih, svetovalnih in administrativnih dejavnosti na šolah,« je v intervjuju za enega od tednikov Virant odgovoril na vprašanje, kako bi racionaliziral šolstvo. Ukrepi so povzeti po nasvetih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki so bili objavljeni februarja in je bil že takrat odziv javnosti nanje negativen.