Swoboda: EK mora predlagati ugledne in izkušene sodnike

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Svoboda je dejal, da bi morala Evropska komisija predlagati seznam najuglednejših in najbolj izkušenih sodnikov za arbitražo v sporu o meji.

Objavljeno
03. november 2009 18.06
Hannes Swoboda
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Zagreb - Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Svoboda je v Zagrebu dejal, da bi morala Evropska komisija predlagati seznam najuglednejših in najbolj izkušenih sodnikov za arbitražo v sporu o meji med Slovenijo in Hrvaško, da bi se tako izognila sumom v pristranskost v prid katerikoli strani.

 

Kot so še objavili v sporočilu iz hrvaškega sabora, se je Swoboda o arbitražnem sporazumu danes pogovarjal s predsednico nacionalnega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z EU Vesno Pusić. Posebni poročevalec EP se je sešel tudi s predsednikom opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Zoranom Milanovićem.

 

Na spletni strani sabora so še zapisali, da je Pusićeva pozdravila odločitev hrvaške premierke Jadranke Kosor, da arbitražni sporazum najprej potrdijo v saboru. Kot je dodala, pričakuje pospešitev hrvaških pristopnih pogajanj z EU ter boljšo komunikacijo med Ljubljano in Zagrebom.

 

Swoboda se je s Pusićevo pogovarjal o poteku pogajanj med Zagrebom in Brusljem in je pozdravil pozitivne spremembe v boju proti korupciji in pravosodni reformi na Hrvaškem. Kot so še zapisali v sporočilu, je Swoboda opozoril, da ostaja nekaj dvomov glede stopnje sodelovanja Hrvaške z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

 

Milanović pa je Swobodo seznanil z razlogi, zaradi katerih se je večina poslancev SDP v ponedeljek vzdržala glasovanja v saboru o podelitvi soglasja premierki Kosorjevi, da podpiše osnutek arbitražnega sporazuma, so sporočili iz SDP. Swoboda se je sicer v ponedeljek v Zagrebu, kamor je pripotoval iz Ljubljane, srečal tudi s Kosorjevo.