Türk in Jeanova za krepitev mostov

Predsednik republike Danilo Türk in generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean sta se zavzela za iskanje novih rešitev po gospodarski krizi in krepitev odnosov med državama.

Objavljeno
21. oktober 2009 17.51
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Brdo pri Kranju - Predsednik republike Danilo Türk in generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean sta se zavzela za krepitev sicer odličnih odnosov med državama. Kot je na novinarski konferenci po današnjih pogovorih na Brdu pri Kranju povedala Jeanova, je zelo pomembno "utrditi mostove med državama".

Po mnenju predsednika republike in njegove kanadske gostje, ki bo na uradnem obisku Slovenji do petka, bi morali državi preučiti možnosti za nove oblike sodelovanja, še posebej v obdobju po gospodarski krizi. "Bolj ko bomo združili moči, bolj solidne in učinkovite rešitve bomo našli," je poudarila Jeanova.

 

Türk je dejal, da se je v času recesije trgovinska menjava med državama zmanjšala, vendar pa imata državi priložnost, da to v prihodnje izboljšata. Oba sta izpostavila dobro sodelovanje na področju logistike in napovedala, da bo Kanado novembra obiskal minister za promet Patrick Vlačič. Türk je še omenil začetne stike za sodelovanje med Luko Koper in kanadskim pristaniščem Halifax.

 

"Kanada si želi okrepiti čezatlantske odnose," je poudarila generalna guvernerka Kanade in izrazila upanje, da bo obisk v Sloveniji prispeval tudi k temu. Kanada je po besedah Jeanove zelo odprta država in ceni prispevek, ki so ga k razvoju sodobne države dali slovenski izseljenci. Türk je pohvalil urejene etnične odnose v Kanadi, ki so po njegovem mnenju zgledni. Kot je dejal, se v Kanadi razvijajo nove oblike multikulturalizma, kanadske izkušnje pa bi lahko pomembno pomagale Evropi, ki mora tudi urediti te odnose, še posebej na področju priseljevanja.

 

"V Evropi nimamo dobre bilance glede urejanja priseljevanja," je poudaril slovenski predsednik, ki je dejal, da je Kanada izredno odprta za priseljevanje. "Imamo priložnost, da se tu od Kanade česa naučimo," je dodal. Pri tem je omenil integriranje skupin, ki so se priselile, v širše družbeno okolje. Evropa mora po njegovem med drugim razviti večjo odprtost do priseljevanja in zagotoviti boljše urejanje urejanje vseh odnosov, ki jih prinaša priseljevanje.

 

Z migracijami je povezano tudi vprašanje vizumov za češke državljane, ki jih je Kanada znova uvedla julija zaradi vse večjega števila prosilcev za azil iz Češke. Kanadska generalna guvernerka je poudarila, da je treba to vprašanje obravnavati previdno, ker gre za vzpostavljanje administrativnih ukrepov, s katerimi bi urejali veliko povpraševanje migrantov. "Hočemo namreč ohraniti dobre prakse na tem področju," je pojasnila. Ob tem je izpostavila, da Kanada je in bo ostala odprta do ostalega sveta. "To je del naše države in jaz sem odličen primer tega," je dejala Jeanova, ki se je tudi sama kot otrok priselila v Kanado s Haitija.

 

Türk pa je menil, da ne bi bilo dobro, če bi tovrstne specifične težave zasenčile odnose med EU in Kanado. "Treba jih je postaviti na svoje mesto in treba je najti konkretne rešitve za konkretne probleme," je dejal in ponovil, da je Kanada tradicionalno odprta za priseljevanje.


Ob obisku kanadske generalne guvernerke bosta državi v četrtek podpisali sporazum o mobilnosti mladih. Jeanova je poudarila, da je treba mladim ponuditi priložnosti za študij v tujini. "Investiranje v mlade je prava pot," je prepričana Jeanova, ki je mlade postavila tudi za svojo prednostno nalogo. Po njenem je zelo pomembno tudi investiranje v znanje.

 

Generalna guvernerka Kanade ima danes na programu še srečanji predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in predsednikom vlade Borutom Pahorjem, v četrtek pa bo skupaj s Türkom obiskala slovenske vojake, se sešla z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in se udeležila srečanja z mladimi.