Türk: Nikoli več vojne, naj bo mir v Evropi naša trajna vrednota

Nikoli več vojne, naj bo mir v Evropi naša trajna vrednota in naša vsakodnevna stvarnost, je sporočilo vseslovenskega zborovanja za mir na Cerju povzel predsednik države Danilo Türk.

Objavljeno
19. september 2009 17.34
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Miren - Zborovanje so ob nedokončanem spomeniku braniteljem slovenske zemlje pripravile domoljubne in veteranske organizacije ter občina Miren-Kostanjevica.

Prizadevanje za mir je nujno, če želimo ohraniti civiliziranost, je 2000 zbranih, kolikor jih je po ocenah organizatorjev prišlo na Cerje, poudaril Türk. Ob skorajšnjem svetovnem dnevu miru je predsednik opozoril, da je bila prva svetovna vojna, ki je velik davek terjala tudi na slovenskem ozemlju, največja zabloda v zgodovini človeštva.

 

Spomnil je, da je bil tudi slovenski narod v prejšnjem stoletju izpostavljen načrtnemu genocidu, zaradi česar je bil odpor med drugo svetovno vojno "tako nujen in tako zelo pomemben". Po vojni so bili sklenjeni številni dogovori, med njimi tudi Osimski sporazumi in Avstrijska državna pogodba, ki so bistvene prvine današnjega miru. "Podpisanih in veljavnih sporazumov se je treba držati. To je nujna podlaga vsakega stabilnega odnosa med odgovornimi državami in vsakršnega napredka. Kršitev sklenjenih sporazumov povzroča napetosti in nasprotja, kar gotovo ne prispeva k sožitju," je poudaril Türk.

 

Predsednik države je izpostavil tudi vlogo Slovenije pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti z udeležbo slovenskih enot v različnih mirovnih operacijah, a opozoril, da nobena mirovna operacija ne sme biti nedokončan proces. Dotaknil se je domoljubja in miru, ki nista v medsebojnem nasprotju, ampak se dopolnjujeta. "Prav domoljubju v preteklosti se lahko Slovenci lahko zahvalijo za doseženo neodvisnost, državnost in demokracijo," je prepričan Türk.

 

Pri vrednotenju zgodovinskih dogodkov ne sme biti potvarjanj, izkrivljanj ali morebiti celo poveličevanja zgodovinskih neresnic, je na prireditvi, katere so se udeležili vodje različnih veteranskih in domoljubnih organizacij, dejal predsednik republike. Izrazil je željo, da bo 21-metrski obrambni stolp ob meji z Italijo kljub finančnim težavam dokončan, s čimer bi Slovenija izkazala svojim braniteljem čast, ki jim nedvomno pripada.

 

Gradnja 2,96 milijona evrov vrednega spomenika braniteljem slovenske zemlje se je začela že leta 2002, konec pa naj bi je bilo prihodnje leto. Kot je povedal župan občine Miren-Kostanjevica Zlatko Martin Marušič, jim za dokončanje manjka še 670.000 evrov, pri čemer je država polovico zagotovila letos, polovico pa naj bi v prihodnjem letu. Spomenik si je po prireditvi ogledal tudi Türk, ki je ob tej priložnosti prejel tudi antologiji slovenske domoljubne proze in slovenske domoljubne proze.

 

Vseslovensko zborovanje za mir, katerega kulturni program so sooblikovala različna lokalna društva, zbori, dijaki, torej predvsem mladi, katerim je bilo zborovanje namenjeno. Mladi morajo znati ceniti, da je bila slovenska država priborjena s krvjo in odrekanjem, je povedal predsednik društva TIGR Primorske Marjan Bevk. Po njegovih besedah se je slovenskih koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij že dogovorila s pristojnimi, da bo zborovanje prihodnje leto skupen projekt veteranskih organizacij in šolskega ministrstva.