Türk, Pahor in Gantar so se poklonili žrtvam Hude Jame

Predsednik republike Danilo Türk se je s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Pavlom Gantarjem poklonil mrtvim ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami, kjer je po besedah zgodovinarja Mitje Ferenca še 2500 trupel.

Objavljeno
01. november 2009 12.59
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Laško - Predsednik države Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik DZ Pavel Gantar so danes položili venec ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami pri Laškem in se tako poklonili tamkajšnjim žrtvam. Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši.

 

Kot je znano, so trupla v Barbara rovu v Hudi jami odkrili marca letos. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom.

 

Zgodovinar Mitja Ferenc je danes novinarjem pred vhodom v Hudo Jamo povedal, da v državnem proračunu za leto 2010 in 2011 ni namenjen niti evro za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih, potrebovali pa bi vsaj milijon evrov. Prav tako se letos zaradi pomanjkanja sredstev ni izvajalo niti sondiranje prikritih grobišč. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so trditev zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca zavrnili rekoč, da je za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, poleg že omenjenih sredstev za urejanje grobišč pa je predvidenih še 550.566 evrov za vzdrževanje grobov v Sloveniji. Ta sredstva vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem, navajajo na ministrstvu.

 

Ferenc je postregel tudi s podatkom, da so doslej iz Barbara rova iznesli 726 trupel, med njimi so tudi ženske, otrok ni, zdaj pa čakajo, da država najde prostor in pokoplje njihove posmrtne ostanke. Ta prostor naj bi bil v neposredni bližini Hude Jame, kdaj bodo posmrtni ostanki pokopani pa Ferenc danes ni mogel napovedati, saj so po njegovi oceni birokratski postopki zelo počasni.

 

Na vprašanje, koliko je še trupel v Barbara rovu, je Ferenc odgovoril, da so na petih metrih v prvem jašku, ki je globok okrog 48 metrov, doslej odkrili čez 300 trupel, kar pomeni, da je v tem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.

 

Türk je položil tudi venec k spomeniku frankolovskim žrtvam na Frankolovem, kjer je nemški nacistični okupator februarja leta 1945 na obcestne jablane obesili sto Slovencev. Najmlajši med njimi je štel komaj 16, najstarejši pa 64 let.

 

Danes na ta zločin, ki je v javnosti poznan kot "frankolovske žrtve", opominjata grobova v Spodnjih Stranicah ob regionalni cesti Celje-Maribor, v bližini pa je postavljena tudi muzejska zbirka. Zadnja leta skrbi za ohranitev spomina na žrtve Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev.

 

Ministrstvo za delo: Za urejanje grobišč 258.000,50 evra


Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zavrnili današnjo trditev zgodovinarja in vodje evidentiranja prikritih grobišč Mitje Ferenca, da v državnem proračunih za leto 2010 in 2011 ni niti evra za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih. Za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, navajajo na ministrstvu.

 

V službi za odnose z javnostmi ministrstva za delo so pojasnili, da je v proračunu za prihodnje leto poleg že omenjenih sredstev za urejanje grobišč predvidenih še 550.566 evrov za vzdrževanje grobov v Sloveniji. Ta sredstva pa vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem.

 

Poleg tega bo vlada v proračunu za prihodnje leto zagotovila tudi ustrezna sredstva za izvajanje obeh letos sprejetih novel vojnih zakonov - novele zakona o vojnih grobiščih in novele zakona o žrtvah vojnega nasilja. Za to bo zagotovljeno 2,5 milijona evrov, so še pojasnili na ministrstvu.

 

Ferenc je v kasnejšem pismu za medije posredoval zapisnik seje komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč z dne 20. oktobra in izpostavlja sklep komisije, v katerem ta "z zaskrbljenostjo ugotavlja, da je prišlo do zaostankov pri izvajanju del v Hudi jami", in sicer niso odobrena niti dela, za katera so bili že pred meseci opravljeni javni razpisi. Poleg tega komisija v sklepu tudi ugotavlja, da v predlogu proračuna za leti 2010 in 2011 niso zagotovljena sredstva za ureditev grobišča v Hudi jami.

 

Komisija ugotavlja, da je utečeno delo pri evidentiranju, sondiranju in urejanju prikritih morišč in grobišč zastalo. Komisija izraža zaskrbljenost, da bodo opuščeni že doseženi strokovni standardi.