Türk: Skromnost in pridnost nista dovolj

Ob odprtju spominskega doma prekmurskemu protestantskemu pastorju in narodnemu buditelju Štefanu Küzmiču v Puconcih, je predsednik države Danilo Türk spregovoril o aktualnem položaju Prekmurcev.

Objavljeno
18. oktober 2009 18.17
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Puconci - Prekmurskemu protestantskemu pastorju, šolniku, prevajalcu in narodnemu buditelju Štefanu Küzmiču, ki je sredi osemnajstega stoletja Novo zavezo prevedel v prekmurščino, je posvečen spominski dom, ki so ga zgradili v Puconcih pri Murski Soboti in ga je danes odprl predsednik države Danilo Türk.

Dom bo namenjen predvsem predstavitvi razvoja protestantizma na Slovenskem in kulturnim prireditvam, v Puconcih pa si od njega obetajo tudi hitrejši razvoj kraja in občine. Za gradnjo doma so se v občini odločili zato, ker je bila prav v Puconcih leta 1783, malo po izidu tolerančnega edikta, ustanovljena prva slovenska evangeličanska občina oziroma gmajna, nekaj prej pa zgrajena prva in doslej največja slovenska evangeličanska cerkev. V spomin na čase protireformacije, ko so se protestantski verniki za božje službe skrivaj zbirali v gozdovih ali v lesenih gospodarskih poslopjih, »gümlah« po prekmursko, ima dom posodobljeno obliko takšnega gospodarskega poslopja.

Poleg tega, da se je spomnil razvoja proteantizma v teh krajih in da je poudaril pomen Štefana Küzmiča za prekmurske Slovence in ohranitev njihove narodne zavesti, je predsednik Türk spregovoril tudi o aktualnem dogajanju pri nas. »Lastnosti Slovencev, kot sta pridnost in skromnost, podedovani iz zgodovine, so dobre lastnosti, a niso dovolj in niso nujno najpomembnejše zagotovilo za premostitev težav, ki v današnjem času recesije postajajo vse resnejše. Marsikdaj nam manjka podjetnosti, ki je v teh časih posebno potrebna. Marsikaj nas mora skrbeti. Prekmurje se po svoji razvitosti vedno bolj oddaljuje od najrazvitejših slovenskih pokrajin. Stečaj Pomurke in Mure je hud udarec za posameznika, za družine kakor tudi za celotno regijo in vso Slovenijo. Prav je, da to še enkrat povemo in da to tudi razumemo. Prav je, da vemo, da je usoda Mure posledica ravnanja njenih lastnikov in nesposobnosti njenih managerjev, ki so zadnja leta vodili podjetje. Vendar ugotavljanje problemov in njihovih vzrokov ni več dovolj in nenehno ponavljanje tega iz ust najbolj odgovornih niti ni več tako potrebno. Potrebni pa so konkretni ukrepi, ki bodo ljudem nakazali pot iz krize in iz težav. Delu moramo vrniti dostojanstvo in zagotoviti ljudem za dobro delo dobro plačilo. Pridnosti in skromnosti je treba dodati še pravo mero odločnosti in podjetnosti. Odlašanje ni dopustno in najprej je treba poskrbeti za tiste, ki so najbolj prizadeti. Država lahko in mora poskrbeti za socialno varnost ljudi, nov razvojni zagon pa morajo ustvariti prav tukajšnji ljudje,« je dejal med drugim.