Türk za novega ustavnega sodnika predlaga Rada Bohinca

Predsednik republike Danilo Türk je po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin kot kandidata za mesto ustavnega sodnika predlagal rektorja primorske univerze Rada Bohinca. Urad predsednika je predlog že posredoval v nadaljnje odločanje državnemu zboru.

Objavljeno
14. marec 2011 18.04
J. S. S., delo.si
J. S. S., delo.si
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk se je minuli teden z vodji poslanskih skupin pogovarjal o kandidatih za ustavnega sodnika, saj se 24. maja izteče mandat Jožetu Tratniku. V večini strank so pojasnili, da izbiro kandidata prepuščajo strokovni oceni predsednika, medtem ko se v SDS pogovorov niso udeležili.

Med prijavljenimi kandidati za ustavnega sodnika so bili poleg Bohinca še nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, višji sodnik Damjan Gantar in Marko Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici.

Kot so pojasnili v predsednikovem uradu, so vsi štirje možni kandidati evidentirani na lasten predlog. Predsednik republike bo po zakonu o ustavnem sodišču državnemu zboru predlagal kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika izmed prejetih predlogov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata.