Türk za sodelovanje z Višegrajsko skupino

Predsednik republike Danilo Türk se je danes kot posebni gost udeležil srečanja predsednikov Višegrajske skupine v poljskem Sopotu. V nastopu na plenarnem zasedanju je podprl sodelovanje Slovenije s skupino.

Objavljeno
12. september 2009 20.25
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Sopot - Predsednik republike Danilo Türk se je danes kot posebni gost udeležil srečanja predsednikov Višegrajske skupine v poljskem Sopotu. V nastopu na plenarnem zasedanju je podprl sodelovanje Slovenije s skupino. Omenil je tudi petkov dogovor Slovenije in Hrvaške, ki ga je na dvostranskih srečanjih predstavil tudi predsednikoma Slovaške in Madžarske.

Predsednik se je sicer v nastopu osredotočil na pomen Višegrajske skupine in možnosti njenega sodelovanja z Evropsko unijo in državami z območja nekdanje Jugoslavije ter Slovenijo, na evropska vprašanja in pomen širitve EU in Nata ter druga globalna vprašanja.

Kratko pa je predstavil tudi odnose Slovenije z državami JV Evrope in omenil petkov sporazum slovenske in hrvaške vlade o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU in reševanju mejnega spora med državama. Z dogovorom je seznanil tudi slovaškega predsednika Ivana Gašparoviča in madžarskega predsednika Laszla Solyoma, s katerima se je sešel ob robu srečanja. Gašparovič mu je čestital za dosežen dogovor.

Spregovoril je o ideji sodelovanja med državami Višegrajske skupine in naslednicami nekdanje Jugoslavije in poudaril, da si Slovenija kot članica EU aktivno prizadeva za njihovo vključitev v EU.

Kot enega od temeljnih izzivov je navedel razmerje med suverenostjo držav članic in pristojnostmi institucij Evropske unije.

Slovenskega predsednika bo v nedeljo gostil še poljski predsednik Lech Kaczynski. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo to priložnost za temeljito in poglobljeno izmenjavo mnenj o evropskih in mednarodnih vprašanjih ter aktivnostih v prihodnje.