Türka je dogajanje v Gorenju prizadelo

Predsednik države Danilo Türk je na vseslovenskem zborovanju za mir na Cerju komentiral tudi aktualno dogajanje v družbi Gorenje. Dogodki so ga prizadeli, saj ni pričakoval, da bi lahko bili v velenjski družbi taki problemi.

Objavljeno
19. september 2009 19.59
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Miren, 19. septembra (STA) - Türk si želi, da razlike v plačah med zaposlenimi ne bi bile prevelike, pozdravil pa je dialog med upravo in zaposlenimi.

"Mene je to dogajanje zelo prizadelo. Kar sem slišal od delavcev, kot so poročali mediji, je zelo pretresljivo," je v izjavi novinarjem dejal Türk. Želi si, da bi dialog znotraj Gorenja vodili tako, da razlike v plačah ne bodo prevelike, da ne bi bile nerazumne.

 

Opozoril je, da je v takih primerih nujno dogovarjanje. "Prav bi bilo, da se v Gorenju pogovorijo, kako naprej. Tudi širše v državi moramo imeti socialni dialog, da bomo lahko vsa ta vprašanja, ki zadevajo trenutni gospodarski položaj in plače, primerno obvladali."

 

Na novinarsko vprašanje o napovedanem stavkovnem valu v javnem sektorju je predsednik države dejal, da je javni sektor v nekoliko posebnem položaju in ni primerljiv s situacijo v Gorenju. Izrazil je prepričanje, da se bodo vlada in sindikati na osnovi vladnega predloga lahko "dobro pogajali".