Tajani še vedno optimističen glede vinjet

Evropski komisar za promet Antonio Tajani je danes v Bruslju izrazil optimizem, da bosta Evropska komisija in Slovenija našli rešitev za problem slovenskih vinjet.

Objavljeno
30. september 2009 16.05
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Bruselj - Antonio Tajani pa ni želel povedati, kdaj bo Evropska komisija sprejela odločitev, ali bo nadaljevala ali prekinila postopek, ki ga je pred enim letom sprožila proti Sloveniji zaradi vinjet. Evropska komisija je skoraj natanko pred enim letom, 2. oktobra lani, ocenila, da tedanje slovenske letne in polletne vinjete niso v skladu s pravnim redom EU, ker diskriminirajo državljane EU, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci. Slovenija je dobila prvi opomin, da mora spremeniti vinjetni sistem.

Potem ko je 1. julija lani uvedla polletne in letne vinjete po 35 evrov in 55 evrov, je slovenska vlada po pripombah komisije predlagala uvedbo tedenske vinjete za 15 evrov, ukinitev polletne vinjete in podražitev letne vinjete s 55 na 95 evrov, nazadnje pa je predlagala še uvedbo mesečnih vinjet za 35 evrov. 1. julija letos je nov sistem tudi uveljavila.

Komisar Tajani je sprva od Slovenije zahteval tedenske vinjete za pet evrov, nato za 8,5 evra, nato za največ deset evrov, nazadnje pa je želel, da bi bila cena nižja od prvotnega slovenskega predloga, ki je bil 15 evrov. Julija je v Strasbourgu dejal, da ceni dobro voljo Slovenije in da je optimist, a da je "treba počakati na počitnice, potem pa bomo videli".

Slovenska stran pričakuje, da bo EU postopek proti Sloveniji ustavila

Počitnic je konec, vendar je Tajani danes le ponovil, da je optimist, da bosta strani našli rešitev, ki jo iščeta od prvega opozorila lani oktobra. Slovenska stran meni, da Evropska komisija po spremembi slovenskega vinjetnega sistema nima več pravne podlage za postopek proti Sloveniji, in zato se pričakuje, da ga bo ustavila.

Če bi se Evropska komisija odločila, da postopek vseeno nadaljuje, bi Slovenija dobila drugo, ostrejše opozorilo, imenovano obrazloženo mnenje, kar bi sicer pomenilo tudi dodatne težave za slovenske avtocestne projekte. V skrajnem primeru se lahko postopek konča tudi pred Sodiščem Evropskih skupnosti v Luksemburgu.

Komisar je danes v Bruslju povedal tudi, da se je nedavno v Stockholmu o tem pogovarjal s slovenskim ministrom za promet Patrickom Vlačičem. Vlačič se je 21. in 22. septembra v švedski prestolnici udeležil neformalnega srečanja ministrov EU za promet, ki je potekalo v okviru 16. svetovnega kongresa o inteligentnih transportnih sistemih (ITS).

Nekateri neuradni viri v Bruslju menijo, da bo treba na odločitev Evropske komisije glede slovenskih vinjet počakati na novo sestavo Evropske komisije. Po drugi strani pa je zelo verjetno, da bo Italijan Tajani ostal evropski komisar in da bo tudi še naprej pristojen za promet. Sicer pa odločitev komisije v nobenem primeru naj ne bi bila znana v bližnji prihodnosti.