Tajna večerja zadnje Drnovškove ekipe

Pripravljajo se na četrto obletnico smrti nekdanjega premierja.

Objavljeno
11. november 2011 19.21
Posodobljeno
12. november 2011 09.15
K. K.
K. K.

BRDO PRI KRANJU – Se še spomnite, kaj imajo skupnega Dimitrij Rupel, Franc But, Jakob Presečnik, Andreja Rihter, Tea Petrin, Lucija Čok, Anton Grizold, Vlado Dimovski, Janez Kopač, Pavle Gantar in Igor Bavčar? V četrtek so imeli tajno večerjo na Brdu pri Kranju. Sešli so se kot ministri zadnje vlade nekdanjega premierja in pozneje predsednika republike Janeza Drnovška. Čokova nam je pojasnila, da so se sestali, ker se pripravljajo na četrto obletnico Drnovškove smrti, ki bo 23. februarja prihodnje leto. Organizatorica srečanja Rihterjeva pa je povedala, da bilo srečanje namenjeno tudi »deseti obletnici Drnovškove zadnje vlade«.

Orkester je imel dobrega dirigenta

Seveda je beseda tekla tudi o aktualni vladi in razmerah v državi, posebno v luči Drnovškovega vladanja. »Spomin na Janeza Drnovška, ki je bil sposoben presegati razlike, je dragocen posebno danes, ko beremo o izključevanju samozvanih liderjev levice, kot je Milan Kučan, ki je lahko tako mirno podprl Zorana Jankovića,« pravi Bavčar o časih stare levice pod Drnovškom.

Čokova dodaja, da ni šlo za srečanje, ki bi bilo kakor koli povezano s predvolilnim časom, saj so bili zanj dogovorjeni že pred padcem vlade Boruta Pahorja. Mimo aktualnega dogajanja pa kljub temu niso mogli. Čokova pravi: »Pogovarjali smo se, zakaj je bilo v zdajšnji vladi toliko napetosti. Tudi v naši vladi smo bili iz različnih strank, pa takih trenj ni bilo, ampak je vse teklo gladko. Mogoče je orkester takrat dobro deloval tudi zato, ker je imel taktirko v roki dober dirigent.«