Takšnega opustošenja pri nas ne pomnimo

Izpad dobave električne energije bo vse do konca tedna. V Velenju pomagajo starejšim občanom. Za SZ rdeči alarm.

Objavljeno
03. februar 2014 08.42
Posodobljeno
03. februar 2014 09.16
Delo. si, Dopisniki Dela, STA
Delo. si, Dopisniki Dela, STA

Zaradi snega in žleda, ki je v led vkoval večji del države in povzročil ogromno okvar na omrežjih za dobavo električne energije, so mnogi po državi še vedno brez elektrike - včeraj kar okrog 250.000 ljudi.

V Postojni je polomilo ali poškodovalo skoraj vsa drevesa. Podobno je tudi v sosednjih krajih in vaseh. Takšnega opustošenja niti najstarejši prebivalci ne pomnijo. Drevje se namreč lomi in veje padajo na ceste in pločnike dobesedno pred očmi mimoidočih. Mesto je opustošeno.

Temperature bodo ostale nizke tudi danes in v torek zato ni pričakovati, da bi se ledeni oklep začel taliti. Otoplitev in boljše razmere prihajajo šele v sredo. 

***

19:20 Delavcem Elektra Maribor je do 18. ure uspelo znova zagotoviti oskrbo z elektriko 35.000 odjemalcem, brez napajanja jih ostaja 12.000.

Na terenu so še vedno vse razpoložljive ekipe, ki odpravljajo poškodbe na srednje napetostnih vodih. Monterjem pomagajo dodatne ekipe sekačev, gasilcev in gradbenih delavcev.

Najslabše so bile razmere danes zjutraj, ko je bilo brez elektrike 47.000 odjemnih mest, med dnevom pa je prihajalo še do dodatnih poškodb. Kot so sporočili iz Elektra Maribor, se občasno še pojavljajo nove poškodbe na omrežju.

18:57 Pozno popoldne je bilo brez elektrike še vedno 3500 odjemalcev na Koroškem, na poti pa sta že dva večja agregata, ki ju pošilja Avstrija.

Na terenu je trenutno okoli 600 ljudi, od tega več kot 400 gasilcev, ki še naprej odstranjujejo podrta drevesa in se poskušajo prebiti do gospodinjstev; nekatera že od sobote nimajo elektrike.

18:40 Čeprav je čez dan več kot sto delavcev Elektra Gorenjska na terenu po vsej Gorenjski odpravljalo težave pri oskrbi z električno energijo, se število odjemalcev brez elektrike še vedno giblje okrog 5000. Potem ko vzdrževalci na enih lokacijah odpravijo napake, se sproti s podiranjem dreves pojavljajo na drugih.

18:24 Kljub prizadevanjem in naporom ekip družbe Elektro Primorska na terenu tekom dneva niso uspeli zagotoviti oskrbe z električno energijo vsem odjemalcem, tako da je brez nje še vedno dobrih 10.000 odjemalcev. Dela na terenu so iz varnostnih razlogov do jutra prekinili.

17:20 Zaradi zmrzali prizadetih vseh 22 občin Zgornjega Podravja. Zaradi izpadov elektrike, brez katere je po zadnjih podatkih Elektra Maribor ob 16. uri še vedno 15.000 odjemalcev, je v nekaterih delih Zgornjega Podravja težava tudi pomanjkanje vode.

»Oskrbujemo okoli 220.000 ljudi, kar pomeni okoli pet odstotkov prebivalstva na našem območju nima pitne vode,« je dejal direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač.

17:00 Snaga Ljubljana sporoča, da odvoz odpadkov v nekaterih občinah ni mogoče. Preverite, kje.

16:20 Na celotnem področju Elektro Primorske, to je na območju Primorske in Notranjske, je brez napajanja 10.664 odjemalcev električne energije.

15:55 Elektro Ljubljana obvešča odjemalce na območjih Cerknice, Starega trga, med Cerknico in Sodražico, Babnega polja, v dolini reke Kolpe, med Cerknico in Logatcem, Logatca, med Logatcem in Žibršami, Logatcem in Kalcami, ter med Logatcem in Rovtami, da bo odprava vseh okvar in s tem tudi izpad dobave električne energije trajal vse do konca tedna.

15:55 Brez električne energije 26.500 odjemalcev Elektra Maribor.

15:45 Gasilci so danes rešili petčlansko hrvaško družino iz hotela Celjska koča, ki je sinoči ostal brez elektrike, cesta pa je bila zaradi podrtih dreves in vejevja neprevozna.

15:40 Na teren po območju Velenja so se danes skupaj odpravili tudi pripadniki velenjske Civilne zaščite in Rdečega križa, da bi prišli do starejših občanov, ki so ostali brez elektrike.

15:30 Predsednica vlade Alenka Bratušek se je v Logatcu srečala z avstrijskimi gasilci, ki so v Slovenijo pripeljali agregate in se jim zahvalila za vso pomoč.

14:53  Za severozahod države ponovno velja rdeči alarm.

14:50  Šole v Postojni bodo jutri zaprte. V dveh tretjinah šol, kjer danes pouka ni bilo, ga ne bo tudi jutri. Danes je bilo zaprtih 133 šol. Točen seznam obratovanja vrtec in šol bo na spletni strani ministrstva objavljen čez eno uro.

14:40 Celjska civilna zaščita je danes uspešno rešila hrvaške turiste, ki so bili ujeti na Celjski koči.

Uspešna je bila tudi evakuacija 57 ljudi z Velike Planine. Vsi so na poti domov, je sporočila Janja Zorman Macura iz kamniške občinske uprave.

14:36- Na območju Elektra Celje je bilo danes ob 12. uri brez elektrike še 24.100 odjemalcev. Oskrba z električno energijo je tako motena pri 5000 odjemalcih na Koroškem, v Šaleški dolini je brez elektrike prav tako 5000 odjemalcev, v Savinjski dolini 8500 odjemalcev, na Celjskem 3600 odjemalcev in na območju Krškega 2000 odjemalcev.

14:07-  Nekateri vrtci in šole bodo zaprti tudi jutri. Ministrstvo za šolstvo že od nedelje na svojih spletnih straneh dopolnjuje seznam ustanov, ki so zaprte, in sicer na podlagi njihovih sporočil. Staršem priporočajo, naj se za informacije glede organizacije varstva, pouka in drugih dejavnosti v naslednjih dneh obračajo na vodstva šol oziroma kontaktne osebe v vrtcih in šolah.

13:59- Zaradi vremenskih razmer je na določenih območjih Slovenije otežena in ponekod celo onemogočena dostava pošiljk, saj je veliko cest neprevoznih. Dostava pošilj bo tam izvedena takoj ko bo to mogoče. Prav tako ponekod po državi ne delujejo pošte; seznam teh, si lahko ogledate na spletni strani Pošte.

Zaradi izpadov elektrike so zaprte tudi nekatere banke.

13:48 Reševanje z Velike planine

Izredne razmere so danes še vedno tudi na območju občine Kamnik. Na terenu je več kot 800 gasilcev, uslužbencev Elektro Ljubljana, komunalnega podjetja in gozdarjev, ki poskušajo zagotoviti prevoznost cest, oskrbo z elektriko in vodo. Brez vode in elektrike so trenutno še vedno v Tuhinjski dolini in dolini Črne. V Tuhinjski dolini prav tako zaenkrat ne deluje mobilna telefonija. Kot je pojasnila Janja Zorman Macura iz kamniške občinske uprave, je štab civilne zaščite v nedeljo podal zahtevo po agregatih, vendar od države do danes opoldne še niso prejeli nobenih informacij. Še vedno sta za tovorna vozila zaprti državni cesti Stahovica-Črnivec-Gornji Grad (prelaz Črnivec) in Kamnik-Ločica (prelaz Kozjak), nadzor pa opravlja policija. Z Velike planine bodo gorski reševalci predvidoma še danes prepeljali 57 ljudi, ki so bili na tem območju, in jih zaradi neprevoznih cest ni bilo mogoče pripeljati v dolino, saj nihalka do nadaljnjega ne obratuje.

13:28- Policisti so minuli konec tedna, ki so ga zaznamovale izredne vremenske razmere, prejeli 7299 klicev, kar je 73 odstotkov več kot običajno. Bolnišnice pa so zabeležile več poškodb.

13:23- Tudi Žiri še odrezane od sveta

»Pri nas so še vedno izredne razmere. Uradno so danes, v ponedeljek, zaprte še vse štiri ceste proti Žirem, na lastno odgovornost se da pripeljati k nam le čez Škofjo Loko (Škofja Loka-Trebija-Žiri),« je povedal župan Žirov Janez Žakelj. V središču Žirov in mestnem delu ima približno 4000 odjemalcev električno energijo, približno 1000 v drugih naseljih pa je nima. »Zaposleni Elektro Ljubljana se že tretji dan na terenu trudijo, da bi jo dobili vsi,« je navedel župan. Prav tako so na terenu tudi gasilci, ki so danes dopoldne evakuirali stanovalce starejše hiše v središču Žirov. Na hišo je namreč padlo drevo, stanovalce pa so namestili v gostišče. V šole na Žirovskem je od 500 otrok prišlo 400, kajti 100 iz oddalnejših krajev ni imelo zagotovljenega šolskega prevoza.«

13:10- »Nihče naj ne hodi v gozd. Da ni bilo poškodb posameznikov ali celo smrtnih žrtev je velika sreča in naj tako tudi ostane,« je opozoril minister za kmetijstvo Dejan Židan. Prve ocene škode naj bi bile znane v četrtek na seji vlade. Že sedaj pa Židan napoveduje, da bomo zgubili vsaj enoletni posek v gozdu. Večleten sanacijski program naj bi bil narejen v treh mesecih.

12:50- Iz Elesa so sporočili, da so kljub najtežjim razmeram v zgodovini slovenskega elektrogospodarstva, uspeli zagotoviti prenos električne energije do odjemnih mest velikih porabnikov in elektrodistribucijskih podjetij, a celotnih posledic na daljnovodih ne bo mogoče sanirati pred koncem aprila.

12:30- Uprava za varno hrano opozarja, da je v primeru daljšega izpada električne energije treba živila iz hladilnikov in zamrzovalnikov takoj porabiti oz. zavreči. To velja tudi za tista, ki so se ob krajšem izpadu elektrike že začela odtaljevati. Če so na živilu še prisotni ledeni kristali, je varno in ga lahko ponovno zamrznemo.

12:20- Vlada je na današnji seji odločila, da zaradi posledic žleda zaprosi za mednarodno pomoč prek evropskega mehanizma CZ. Kot so zapisali v izjavi za javnost, zaradi hudih razmer Slovenija ne more sama zadostiti povečanim potrebam po agregatih večje moči. Pričakujejo okoli 100 agregatov z močjo nad  100 kW.

V akciji, ki jo usklajuje Evropska komisija, so Avstrija, Nemčija in Češka že ponudile pomoč tehničnih strokovnjakov in električnih agregatov. Tudi druge države preučujejo možnosti za pomoč. 

12:15- Tudi v ljubljanskem živalskem vrtu vladajo izredne razmere. Včeraj zvečer je večje drevo podrlo ograjo volkov in jim tako omogočilo izhod. Volkovi so noč zaradi navajenosti prebili v svojih brlogih. Zaenkrat so vse živali v svojih ogradah, tudi risinja, ki ima sicer v ograji 50 metrov dolgo vrzel. Živalski vrt bo zaradi sanacije zaprt vsaj še en teden.

12:10- Na Gorenjskem je brez električne energije še vedno okoli 5000 odjemalcev.

12:00 Po besedah predsednika Združenja ravnateljev Milana Rejca bo pouk na najbolj prizadetih območjih, kjer nimajo elektrike, najverjetneje odpadel tudi jutri. Več bo znanega popoldan.

11:45- Poškodova skoraj polovica vseh gozdov v Sloveniji

Žledolom je doslej poškodoval že okrog 500.000 hektarjev gozdov, kar je okrog 42 odstotkov celotne površine gozda v Sloveniji. Poškodovanega drevja je 3,5 milijona kubičnih metrov, kar je skoraj celoletna količina posekanega lesa v Sloveniji, so sporočili z Zavoda za gozdove Slovenije. Poškodovanih je tudi več kot polovica gozdnih cest. Najhuje je na območju občine Pivka in v delu občine Postojna ter na Cerkljansko-Idrijskem območju.

Po besedah Janeza Logarja iz območne enote Kranj so vse gozdne ceste na njihovem območju neprevozne, 90 odstotkov zaradi žledu in podrtega oziroma povešenega drevja. Poškodovanih je med 500.000 do 700.000 kubičnih metrov lesa, to je sedemkrat več, kot je bilo ob vetrolomu v novembru lani. Območna enota Kranj obsega 72.490 hektarov, od teh je v tej ujmi prizadetih kar 60.000 hektarov. Logar je že zaskrbljen, kako bodo sanirali razmere v gozdovih, kajti izvajalcev ni dovolj. Najhuje so prizadeta območja na območju občine Preddvor in Jezersko, pa tudi v Tržiču na območju Jelendola, v Železnikih na območju Davče in v Gorenji vasi - Poljane na območju Sovodnja.

11:37- Motena oskrba s pitno vodo

Zaradi težav z elektriko je po Sloveniji motena tudi oskrba z pitno vodo na širšem območju Maribora, Celja (Štore-Lipa, Pečovje, Svetina), v Velenju na območju Topolšice je potrebno vodo prekuhavati, saj je prekinjen proces dezinfekcije, zaradi česar je voda lahko oporečna.

Do težav z oskrbo pitne vode bo prihajalo tudi na območju Slovenske Bistrice. Prav tako je zaradi izpada električnega toka popolnoma prekinjena dobava vode za odjemalce naselij Štatenberg, Vrhole pri Laporju, Hošnica in Pečke-Savinjsko v bistriški občini.

Brez pitne vode so zaradi izpada elektrike tudi v Slovenskih Konjicah.

Na Gorenjskem je oskrba s pitno vodo zaradi izpada elektrike motena v naseljih Duplje in Strahinj v občini Naklo, do pomanjkanja ali prekinitve dobave pitne vode pa lahko pride tudi na območju naselja Potoče v preddvorski občini.

11:23 - Težave imajo tudi telekomunikacijski operaterji. Trenutno deluje približno 70 odstotkov Simobilovega omrežja. V Telekomu delovanje omrežja zagotavljajo z lastnimi agregati; s signalom je pokrit večji del države, a prihaja do občasnih motenj.

11:16 - Po trenutnih podatkih je na tleh okoli 500 ton železja, kablov in daljnovodov, je javnosti na novinarski konferenci po srečanju z vsemi pristojnimi povedal minister za obrambo Roman Jakič. Brez električne energije je kar 25 odstotkov odjemalcev, sanacija nastale škode pa bo trajala nekaj mesecev.

Ob četrti uri zjutraj je prišel prvi agregat iz tujine; prvi od treh, ki jih je ponudila Nemčija. Tega so že odpeljali na Postojnsko, danes pa jih pričakujejo še 27 iz Avstrije, eden bo prišel še s Češke. Razporedili jih bodo po celi državi glede na potrebe.

Prva prioriteta je, tako minister, zagotavljanje električne energije tistim, ki so najdlje brez nje, nekateri so namreč brez elektrike že od petka. Druga prioriteta pa je oskrba z vodo, je poudaril Jakič.

11:00  Z vojaškima oklepnikoma na Jezersko

Cesta od Preddvora do Jezerskega je zaradi podrtega drevja in nevarnosti, da se pod težo snega in ledu zlomijo še druga drevesa, še vedno zaprta za promet. Jernej Hudohmet, vodja gorenjskega centra uprave za zaščito in reševanje ter poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko, je dejal, da so danes poskušali s helikopterjem prepeljati osnovna živila na Jezersko, vendar to ni bilo mogoče zaradi slabe vidljivosti. Iz Preddvora sta tako danes dopoldne odpeljala dva vojaška oklepnika, valuka, v katerima bo vojska Jezerjanom peljala poleg kruha tudi nujni servisni material. »Za zdaj iščemo tudi agregate in peči,« je pojasnil Hudohmet. Valuka spremlja tudi ekipa gasilcev z žagami, ki bodo po potrebi utirali pot vojaškima voziloma. Predvidoma naj bi za pot potrebovali več kot eno uro. Po dosegljivih podatkih je v dolini Kokre popolnoma neprevoznih sedem kilometrov ceste, policisti pa skrbijo za popolno zaporo ceste.

10:50 Razmere v Podravju se nekoliko izboljšujejo. Ob deseti uri je bilo prizadetih le še okoli 32.000 odjemalcev električne energije. Ponoči je to število zraslo že na 44.000. Na terenu je še več kot 220 monterjev, ki imajo največ težav na območju Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric.

Ker ni elektrike na Mariborskem Pohorju stojijo tudi vse žičnice.

10:10 - Izredne vremenske razmere povzročajo težave v cestnem in železniškem prometu. Žled in podrta drevesa še naprej močno ovirajo železniški promet, zato bo ta potekal v okviru prometnih možnosti in razpoložljivih sredstev, so objavili na spletni strani Slovenskih železnic. Vlaki zamujajo, na več progah vozijo nadomestni avtobusi.

Zaradi padavin in nizkih temperatur so ceste kljub posipanju lahko poledenele. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da vozite počasneje s povečano varnostno razdaljo.

9:45 - Na Gorenjskem, kjer je ponoči zapadlo še do 20 centimetrov snega, se lomi drevje. Še naprej so težave s prevoznostjo cest in izpadi v elektrodistribucijskem omrežju. Po dosegljivih podatkih distributerja je brez elektrike okrog 4000 odjemalcev. V naseljih Duplje in Strahinj pri Naklem je motena preskrba s pitno vodo.

9:40 - Na smučišču Črni vrh nad Cerknim je v apartmajih ostalo ujetih 35 tujih in domačih smučarjev. Danes se bodo poskušali prebiti do spodnje postaje vlečnice, od koder jih bodo z ratrakom prepeljali po smučišču v dolino, kjer bodo poskrbeli za njihovo namestitev v hotelu v Cerknem.

9:35 - Oddelek za pljučne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki deluje na ločeni enoti na Slivniškem Pohorju, je zaradi vremenskih nevšečnosti brez elektrike in telefonskih povezav, cesta pa je zaradi poledice in podrtih dreves težko prevozna. Zaradi izrednih razmer so do nadaljnjega odpovedani vsi naročeni ambulantni pregledi.

9:30 - Slovenija ni več v rdečem alarmu, ki ga je včeraj za celotno Slovenijo razglasil Arso. Žled še naprej povzroča težave.

9:20 - Na območju Elektra Primorska je čez noč ponovno ostalo brez električne energije veliko odjemalcev. Ponovno so brez elektrike tudi na Postojnskem, je povedal operater na Elektru Primorska. Zato bo današnja osnovna naloga, da poskušajo prebivalce preskrbeti z električno energijo prek agregatov. Najhuje je na Cerkljanskem, na območju Vojskega.

9:05 - Zaradi izrednih vremenskih razmer sta danes zaprta urada Zavoda RS za zaposlovanje v Postojni in Logatcu. Vsi drugi uradi ZRSZ nemoteno delujejo. Urada bosta spet začela delovati takoj, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, so sporočili z zavoda.

9:00 - Ker bodo temperature tudi danes in v torek ostale precej nizke, ni pričakovati, da bi se ledeni oklep začel taliti, je za STA pojasnil dežurni meteorolog Jure Cedilnik. Otoplitev bo z južnim vetrom prišla v sredo.

8:50 - Zaradi nepravilne uporabe električnih agregatov so v UKC Ljubljana konec tedna zdravili tri zastrupljence z ogljikovim monoksidom. V UKC zato opozarjajo, da lahko nivo ogljikovega monoksida ob delovanju agregata v zaprtem prostoru hitro naraste in doseže smrtno nevarno koncentracijo že po nekaj minutah. Nevarna koncentracija ogljikovega monoksida se lahko pojavi tudi ob namestitvi agregata preblizu hiše, posebno če je izpušna cev usmerjena proti hiši. Agregati morajo biti tako nameščeni vsaj sedem metrov od objekta in biti obrnjeni z izpušno cevjo stran od objekta, poleg tega pa mora veter pihati od objekta proti agregatu.

8:45 - Gasilci, ekipe civilne zaščite, elektropodjetij in drugi, ki so ponoči zaradi varnosti prekinili delo, nadaljujejo odpravljanje posledic.

8:30 - Sneg in žled še vedno povzročata napake na distribucijskem omrežju na območju Elektra Ljubljana. Po najnovejših podatkih je brez napetosti 1942 transformatorskih postaj, preskrba z električno napetostjo pa je še vedno motena pri 60.000 odjemalcih.

8.20 - V Podravju se je število gospodinjstev brez elektrike ponoči povečalo. Po podatkih Elektra Maribor jih je prizadetih okoli 44.000.

8:15 -  Na območju Elektra Celja je brez elektrike skoraj 30.000 odjemalcev. Največ težav je sicer še vedno na območju Koroške, kjer je brez elektrike več kot 6.000 odjemalcev, ter Šaleške in Savinjske doline.

7:00 - Okoli 75 odstotkov šol po državi bo danes zaprtih oziroma bo pouk odpadel. Še največ šol bo zaprtih na Notranjskem in na Primorskem, zlasti v Postojni in Pivki. Na območjih Ljubljane, Kranja in Maribora pa bodo šole večinoma odprte. Zaradi izrednih vremenskih razmerje odpovedan za danes predvideni izpit prvega predmeta poklicne mature (izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine).

Študijski proces danes odpade tudi na višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled.

6:00 - Žled, leden dež in sneg povzročajo ogromno škode tudi v gozdovih. Najhuje je na Notranjskem, kjer so drevesa v ledenem objemu že več dni in kjer tako velikega obsega žleda ne pomnijo niti najstarejši prebivalci.