Tamara Vonta huda na Romkinjo

Huda kri med državno sekretarko in Liljano Grm zaradi napovedanega rušenja.

Objavljeno
10. januar 2014 20.14
Posodobljeno
11. januar 2014 10.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dobruška vas – Ko je državna sekretarka in vodja urada za narodnosti Tamara Vonta v romskem naselju Dobruška vas hotela otrokom razdeliti bonbone in majice, se je vnel prepir med visoko državno uradnico in tamkajšnjo Rominjo Liljano Grm.

Predvčerajšnjim dopoldne sta romsko naselje obiskala Vontova in njen sekretar Stanko Baluh ter v dopoldanskem času prinesla novoletna darila (bonbone, piškote, majice) romskim otrokom. On tej priložnosti pa ni dosti manjkalo, da si Vontova in Grmova ne bi skočili v lase.

Vzrok za spor je namen občine, da Romom poruši tri bivalne objekte, a občina in država še nista našli ustrezne rešitve, kam bodo preselili romske družine. Na zemljišču, kjer živijo zdaj, je skladno z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN) načrtovana gospodarska cona, občina pa je že pred časom začela graditi čistilno napravo in kanalizacijski sistem. Župan Jože Kapler je za Delo povedal, da bo v prvi fazi zagotovo v napoto še ne vseljen lesen objekt in da se išče rešitev tudi za nekatere ostale Rome. Vsi objekti so postavljeni brez upravnih dovoljenj in na tujem zemljišču.

»Prijela me je za rame«

Liljana Grm je za Delo povedala, da je sosedu Brajdiču rekla, naj Vontovi odkrito pove, kaj ga teži, kar pa državni sekretarki menda ni bilo všeč. »Rekla mi je, da samo zavajam Rome. Nato je prišla do mene, me prijela za rame in začela porivati, ker da na občinski zemlji nimam kaj iskati,« je povedala Grmova in dodala, da ji je Vontova še zabrusila, da ključev od hiše, kamor naj bi jo preselili, ne bo nikoli videla, medtem ko ji je Baluh obljubil, da si bodo kmalu ogledali njeno novo domovanje.

Na naše vprašanje, ali lahko potrdi, da se je državna sekretarka neprimerno vedla, je član mediacijske skupine Franc Miklavčič, ki je bil očividec dogajanja, odgovoril, da sta se tako obnašali obe in da več o tem dogodku ne želi povedati. Tamara Vonta je za Delo povedala, da je bila Grmova malce huda. »Potem sem bila huda še jaz, in to je to. Da je jezna, jo razumem, ker zadeve še niso rešene, a je treba vedeti, da problemi ne morejo biti rešeni čez noč, in potem vedno grozi z odvetniki. Z županom Kaplerjem se zelo trudimo, da bi zadevo rešili,« je povedala Vontova in priznala, da sta bili z Grmovo res malce glasni.