Tanja Fajon: Kriza je ženske bolj prizadela kakor moške

V Dobrniču se je na spominski slovesnosti Slovenske protifašistične ženske zveze zbralo več kakor 3500 ljudi.

Objavljeno
12. oktober 2014 20.19
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Dobrnič, Trebnje - Ob 71-obletnici prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze (SPŽZ) je danes v sončnem Dobrniču potekala spominska slovesnost, na kateri je zbranim spregovorila evropska poslanka Tanja Fajon.

Zbralo se je več kakor 3500 ljudi, med njimi sta bili tudi udeleženki takratnega kongresa Justina Porle in Marija Zupančič.

Fajonova je zbranim povedala, da so predsodki proti ženskam danes manj očitni kakor nekoč, vendar pa da niso povsem izginili. »Gospodarska kriza je ženske bolj prizadela kakor moške, saj imajo nižje dohodke, so bolj obremenjene z gospodinjstvom in vzgojo otrok, hitreje ostanejo brez zaposlitve in so pogosto žrtve zlorab,« je poudarila slavnostna govornica Tanja Fajon in apelirala na pripadnice nežnega spola, da bi med seboj delovale bolj povezovalno, ter da bi zasedle pomembne položaje v politiki in gospodarstvu.

Kongres SPŽZ je potekal sredi vojne vihre od 16. oktobra do 18. oktobra leta 1943 v kulturnem domu v Dobrniču, ki so ga pred leti temeljito obnovili. To je bilo edinstveno zborovanje žensk v takratni zasužnjeni Evropi. Takrat je 160 delegatk in bork pozdravil tudi predstavnik anglo-ameriške vojaške misije major William Jones. Njegove besede, da narod, ki ima take ženske, ne more propasti, pa so postale že legendarne. Puncam so takrat nudili zatočišče pregovorno gostoljubni Dolenjci iz okoliških vasi in z njimi delili še tisto malo hrane, kar so jo imeli.

V bogatem kulturnem programu so danes nastopili Pihalni orkester Trebnje, učenci dobrniške osnovne šole in Moški pevski zbor Slava Klavora. Zbrane sta nagovorila predsednica Društva Dobrnič Vera Klopčič in trebanjski župan Alojzij Kastelic.