Tankim in okusnim cigaretam šteti dnevi

Ministri za zdravje iz 16 evropskih držav so se zavzeli za zaostritev politike omejevanja tobačnih izdelkov.

Objavljeno
04. oktober 2013 20.26
*reu* GERMANY-SMOKING/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Bruselj - Šestnajst zdravstvenih članic EU je danes pozvalo k naglemu dogovoru o strožjih pravilih za tobačne izdelke. Pobudi se je pridružil tudi slovenski minister Tomaž Gantar.

Ministri za zdravje so se za prepoved nekaterih tobačnih izdelkov zavzeli v pismu, ki so ga poslali evropskemu parlamentu, ker bodo evropski poslanci v torek odločali o novi politiki omejevanja tobaka.

Ministri Avstrije, Belgije, Cipra, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Madžarske, Irske, Latvije, Malte, Nizozemske, Španije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije so v pismu evropske poslance pozvali k dogovoru do konca leta.

Šestnajsterica je poziv podkrepila z znano statistiko: vsako leto zaradi kajenja prezgodaj umre 700.000 Evropejcev. Še posebej jih skrbi rast števila otrok in mladih, ki podležejo tobaku. Opozarjajo pa tudi na stroške zdravljenja.

Ideja nove protitobačne politike je enostavna: tobačni izdelki naj ne vzbujajo napačnega vtisa, da gre za kozmetični izdelek, pač pa naj bo jasno, da gre za banalne cigarete. Povedano drugače: Bruselj bi prepovedal cigarete, katerim je dodan mentol, in tanke cigarete, za katere se zdi, da gre za modni dodatek.

Evropski parlamentbi lahko podprl ostrejše predloge

Ministri so sicer junija zavrnili predloge komisije, ki je predlagala prepoved tankih cigaret. Dogovorili so se, naj ti ostanejo, a v manj privlačnih škatlicah. A vse kaže, da bodo evropski poslanci predvidoma prikimali predlogu za prepoved tankih cigaret. Zavzeli naj bi se za prepoved cigaret z manj kot 7,5 milimetra premera in za prepoved škatlic - »šmink« - z manj kot 20 cigareti.

Potrdili so tudi predlog za prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z značilnimi, močnimi aromami, kot so mentol, vanilja, čokolada in jagoda. A v primeru mentola so dovolili možnost zamika uveljavitve prepovedi.

Članice so zrahljale predlog komisije, naj obvezna slikovna zdravstvena opozorila na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje skupaj z besedilom pokrivajo 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže. Velikost so znižale na 65 odstotkov.

Parlament bo po pričakovanjih sprejel ostrejše stališče, bliže komisijinemu.

Zavzeli naj bi se tudi za to, naj imajo elektronski cigareti status medicinskih proizvodov, kar pomeni strožja zdravstvena merila, a obenem naj bi članice pozval, naj zagotovijo, da e-cigareti ne bodo na voljo le v lekarnah.

Temu odločno nasprotujejo zagovorniki elektronskih cigaret, združeni v kampanji Rešimo e-cigarete. Tak ukrep bi namreč po njihovem mnenju omejil uporabo e-cigaret in povečalo uživanje tobaka, ki pa je nesporno bolj škodljiv.